Acasa / Headlines / Au primit a doua șansă la educație! Anton Gabor are 36 de ani și este în clasa I: „Este rușinos că nu știu să scriu și să citesc”

Au primit a doua șansă la educație! Anton Gabor are 36 de ani și este în clasa I: „Este rușinos că nu știu să scriu și să citesc”

Anton Gabor are 36 de ani şi este în clasa I la Şcoala generală „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. Acesta învaţă abia acum să scrie şi să citească. „Sunt la bastonaşe. Am scris cam patru pagini. Acum încep să scriu literele”, spune Anton. El este de etnie romă şi locuieşte în Târgu Jiu. Bărbatul recunoaşte că este ruşinos pentru el că nu ştie să scrie şi să citească: „Eu nu ştiu să scriu şi să citesc şi este foarte greu. Orice persoană trebuie să ştie să scrie şi să citească. Nu am fost deloc la şcoală. Când eram copil nu eram ascultător şi nu m-am dus la şcoală. În plus, eram mereu cu părinţii pe unde aveau de lucru. Noi ne ocupăm cu montarea de tablă pe case. M-am mutat dintr-o parte în alt cu familia şi aşa au trecut anii. Dacă merg la poştă, nu pot să completez o cerere şi rog pe altcineva. Este foarte greu. E ruşinos ca un om la vârsta mea să cer ajutorul unei alte persoane pentru că nu ştiu să scriu sau să citesc. Este foarte bine la şcoală.
Anton are trei copii, două fete care deja s-au căsătorit şi au absolvit cinci clase, iar băieţelul este în clasa a VI-a. „El mai glumeşte pe seama mea, că el este în clasa a VI-a”, ne povesteşte Anton.

 
 
 
 
 
 

Are 18 ani şi este în clasa a VII-a

Tot la programul „A doua şansă” este şi Marian Predică. El are vârsta de 18 ani şi este în clasa a VII-a. S-a reîntors la şcoală după ce a fost plecat cu părinţii în străinătate: „Îmi doresc să merg la şcoală în continuare. Am fost nevoit să plec de mic în străinătate cu părinţii. Am fost în Portugalia şi în Italia. Acolo nu am putut să merg la şcoală. Nu am putut să urmez şcoala la zi şi aşa m-am înscris în programul «A doua şansă». Încă nu m-am gândit ce meserie vreau să învăţ. Îmi doresc să îmi obţin permisul”.

A învățat limba italiană, dar nu știe să citească

Verișorul lui Marian are 14 ani și este în clasa a II-a. Leonard a fost plecat mai mult timp cu părinții în străinătate: „Am stat opt ani în Italia, cu părinții. Am învățat să vorbesc limba italiană, dar nu prea știu să scriu. Este vorba greu. Am fost la poștă să pun un plic și m-am rugat de cineva scrie adresa. Vreau să fac cel puțin 10 clase. Îmi doresc să merg la liceu și să obțin permisul de conducere. Îmi place la școală. Am învățat literele și să le leg între ele”.
Raul are 11 ani și este în clasa I. El a plecat cu părinți de mic în Italia. „Nu știu să scriu și să citesc și este foarte greu. Sunt alți copii de vârsta mea care știu să scrie și să citească”.

Aproximativ 150 de cursanţi, în programul „A doua şansă”

Un număr de 44 de persoane sunt înscrise în ciclul primar la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, în programul „A doua şansă“. „Sunt înscrişi la clasele I-IV un număr de 44 de cursanţi, în clasele a V-a şi a VI-a sunt 57 de elevi şi în anul II, ceea ce înseamnă clasele a VII-a şi a VIII-a, sunt 41 de cursanţi. Programul se desfăşoară din anul 2006, când a fost un proiect pe fonduri europene câştigat de Inspectoratul Şcolar Judeţean. De atunci a funcţionat în permanenţă. În 2006 exista programul «A doua şansă» şi pentru liceu. Parteneriatul se desfăşura cu Liceul Auto sau Liceul Economic. Profesorii care predau sunt din cadrul şcolii. Suntem maleabili, după programul lor. Încep să conştientizeze că le este foarte greu în viaţă fără carte”, a spus Livia Zamfir, director al Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu“.

„Programul se adresează celor care au depăşit cu patru ani vârsta de şcolarizare”

Cristian Gârdu, inspector şcolar pe problemele comunităţii rome, spune că la nivelul judeţului Gorj sunt înscrişi în programul „A doua şansă“ 450 de cursanţi: „Sunt interesaţi să înveţe. Din ce am observat, frecvenţa este mai bună din partea celor care urmează acest program, decât cei care înscrişi la seral. Oamenii sunt interesaţi să îşi continue şi să-şi finalizeze studiile. Programul are ca obiectiv reducerea abandonului şcolar. Programul se adresează celor care au depăşit cu patru ani vârsta de şcolarizare. Orice persoană se poate înscrie în acest program, nu doar cele de etnie romă. Am încurajat ca programul să se dezvolte și am trimis adrese unităților de învățământ pentru a disemina programul în comunități“. Acesta spune că programul ar putea fi susținut și mai mult: „Sunt oameni care vin din alte localități. Acestora li se poate pune la dispoziție un mijloc de transport sau să li se deconteze. De asemenea, li se poate oferi o gustare seara. Programul poate fi îmbunătățit”.

Programul a doua șansă se desfășoară în Liceul Auto și Liceul Economic

Marin Robert, 34 de ani, este profesor de educație fizică și sport. El provine tot din rândul etniei rome. Acesta merge în comunitate și îi convinge pe cei care au renunțat la școală sau nu au mers deloc să se întoarcă în bănci: „Mă ocup de integrarea romilor. Le ofer propriul meu exemplu și reușesc să-i conving să vină la școală. Mulți se confruntă cu lipsuri materiale. Cred că ar fi bine să fie sprijiniți cu transportul. Se întorc la școală pentru a învăța să scrie și să citească. În plus, vor să-și obțină permisul de conducere și să aibă o calificare”.

Denisa Pavel, educator, spune că: „Vor să vină la școală pentru că nu știu să scrie și să citească. Mulți vor să vină din proprie inițiativă la școală și să învețe. Sunt multe persoane care nu știu să scrie și să citească. În multe cazuri, părinții au plecat să muncească în străinătate și copiii au rămas cu bunicii sau cu rudele și nu s-au putut ocupa de ei”.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*