Avalanşă de donatori la început de an

0
7

La început de an, numărul gorjenilor veniţi să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină se menţine peste aşteptări. Cu o medie zilnică de 25 de donatori, stocurile de sânge nu ridică probleme majore, cu excepţia celor aferente grupelor negative, care sunt mai rare.

Activitatea a fost reluată sub auspicii bune, consideră medicii care mai spun că luna ianuarie are mari şanse să egaleze decembrie, privind cifra record, de aproape 600 de donatori. Oamenii se gândesc cel mai mult când vin să doneze la faptul că ajută la salvarea unei vieţi. Un gorjean a repetat deja gestul său nobil de 10 ori şi nu crede că se va opri prea curând. Ştie cât de mult valorează sângele său pe care generos şi-l donează pentru semeni şi în ciuda unor avantaje de care este conştient ca şi donator, acestea nu sunt motivele principale. „Fizic mă simt foarte bine după ce donez, dar cel mai mult mă încarcă semnificaţia gestului meu. Revin aici pentru că vreau să ajut la salvarea de vieţi, nu pentru că am parte de unele beneficii materiale. Ştiu care sunt, dar nu pentru tichetele alimentare vin sau analizele gratuite, sunt şi acestea utile, dar pe mine ce mă aduce la Centrul de Transfuzie o motivaţie de altă natură, să ştiu că poate întro zi, gestul meu va salva o viaţă”, a declarat un donator. Finalul de an 2012 a adus aproape 600 de donatori, potrivit conducerii Centrului, spre deosebire de lunile iunie şi septembrie când numărul a scăzut la 440 de donatori, sub media lunară a lui 2012.

Primele zile cu noroc

De la reluarea activităţii la Centrul de Transfuzie, primele zile din 2013 se arată prolifice. În doar două zile, peste 60 de persoane au trecut pragul instituţiei. „Aveam îngrijorarea că după sărbători, numărul donatorilor va scădea, dar suntem plăcut surprinşi că media pe zi este între 25-30 de donatori. Suntem mulţumiţi şi cu media pe care ne-am dorit-o, 20-25 de donatori, şi care s-a menţinut anul trecut. Dacă vin mai mulţi, cu atât mai bine. Şi astăzi au venit în jur de 28 de donatori, şi nu s-a terminat încă programul de donare, iar ieri, au donat 54 de gorjeni”, a subliniat Maria Cazan, medicul şef de la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu. Există unele lipsuri la stocul de sânge privind grupele negative, mai rare. Mai puţin bine stăm la grupele B negativ, AB patru pozitiv şi AB negativ. Am avut câteva cazuri în care bolnavii au necesitat rezerve de AB patru pozitiv, unde stăteam mai bine, dar le-am terminat. Oricum, la grupa AB patru pozitiv, donatorii sunt în general mai puţini. În general stăm bine la stocul de sânge, care ne-a permis să onorăm şi solicitările venite în ultima perioadă”, a precizat conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină. Solicitările primite de la centrele universitare din ţară nu au fost o problemă pentru Centrul de Transfuzie, mai spune directorul instituţiei, care aminteşte de rolul jucat de aparţinători. Pe viitor, însă, exemplul gorjenilor care au donat sânge pentru semeni se aşteaptă să aibă ecou, ca şi până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here