spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesUE dă bani pentru dosar electronic de sănătate

    UE dă bani pentru dosar electronic de sănătate

    Şi în Gorj, asiguraţii vor scăpa de partea birocratică atunci când vor merge la medic pentru consultaţii, la spital pentru internare sau se vor afla întro situaţie de urgenţă medicală. În loc de răspuns la întrebări şi completat de formulare, pacienţii vor lăsa dosarul medical electronic să vorbească în locul lor.

    Datele importante cu privire la boli, tratament sau chiar intervenţii chirurgicale cruciale pe care bolnavii le-ar fi putut avea în trecut sunt importante pentru diagnostic şi tratare, dar de acum nu va mai fi nevoie de explicaţii şi teancuri de hârtii pentru a le putea aduce la cunoştinţă medicilor. Calculatorul va fi cel care va furniza toate informaţiile necesare, de la trimiteri, reţete până la diagnostice şi specializări. Vorbim de un proiect cu finanţare europeană care se află în etapa finală de implementare, Proiectul Dosarul Electronic de Sănătate. Directorul CJAS, Daniel Bondoc, a declarat că proiectul este funcţional, 50 de spitale au accesat deja dosare. Valoarea proiectului este de 18,5 milioane euro, care trebuie implementat anul acesta. Probabil, în lunile iunie-iulie va deveni obligatoriu odată cu noul contract cadru. „Este un avantaj pentru pacienţi că nu va mai fi nevoie să se prezinte cu documente sau să explice verbal istoricul medicului. Totul se va putea accesa de către medici sau spitale, fiecare în limita lor de competenţă şi în dosarul electronic se va interoga totul. În caz de urgenţă, când pacientul nu poate să explice starea lui, echipajele vor putea accesa de asemenea dosarul”, a declarat Daniel Bondoc, director CJAS Gorj.

    Conducerea CJAS spune că din punct de vedere logistic, Gorjul stă bine, iar dosarul electronic va putea fi verificat şi de pacient, online. „S-au făcut nişte simulări. Nu s-a făcut nicio dotare suplimentară, există un server la Casa Naţională din Bucureşti unde medicul accesează serverul, introduce datele şi altcineva din alt judeţ sau din altă localitate poate să acceseze dosarul, dar cu acordul pacientului”, a subliniat Daniel Bondoc, director CJAS Gorj. Încă nu ştiu prea multe despre dosarul electronic, dar gorjenii cred că odată implementat le va fi lor, asiguraţilor, de mare ajutor. În primul rând nu vor mai fi stresaţi de drumuri după tot felul de acte medicale. Până în prezent au fost iniţializate pste 130 de mii de dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: