Bătălia de la Podul Jiului, reconstituită în Orașul lui Brâncuși

0
71

Sâmbătă, 28 octombrie, Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu găzduiește Proiectul Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”, organizat de Asociația „Victoria Internațional”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj.

În cadrul Proiectului Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului” participă elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic Roșia-Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Ghe. Magheru”, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială Nr. 1 Dragotești, Colegiul Tehnic „Herni Coandă” și membrii voluntari ai Asociației „Victoria Internațional”. La eveniment participă istorici, documentariști, cercetători, muzeografi, cadre militare în rezervă și retragere. Organizatorii își propun astfel să marcheze împlinirea a 101 de ani de la luptele eroice din Primul Război Mondial – Bătălia de la Jiu, identificarea şi descrierea însemnelor ţării, conştientizarea apartenenţei la glia strămoșească, delimitată de hotare (cetăţean), cultivarea sensibilităţii, a unei atitudini corespunzătoare faţă de ţara în care trăieşte şi al cărei cetăţean este, identificarea și descrierea participării Ecaterinei Teodoroiu „Ioana D`Arc” a României, la acest eveniment.

„Este important să îl ajutăm pe copil să devină o fereastră deschisă spre societatea umană, să ştie cum să se comporte cu cei din jur şi să preţuiască valorile naţionale, eroii neamului românesc. Pentru a descoperi cine este, un copil trebuie mai întâi să-şi cunoască rădăcinile. El îşi află identitatea, îşi formează sentimentul de apartenenţă la locul natal, cunoscând personalităţile, obiceiurile, datinile specifice ţării de baştină. Ne dorim ca proiectul „Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiu”, să fie o piatră de temelie ce va fi pusă la baza spiritualităţii româneşti, acum în această epocă în care tinerii se depărtează de valorile lăsate de înaintaşii noştri. Pentru formarea lor, copiii au nevoie să se conecteze la izvoarele inepuizabile ale rădăcinilor noastre: cultură, tradiţii, obiceiuri”, a spus profesorul Andrei Popete-Pătrașcu, vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

În fiecare școală parteneră elevii au realizat prezentări PowerPoint cu imagini de la activitate, desene care ilustrează evenimentul istoric și eseuri despre eroismul soldaților români în Primul Război Mondial. Acestea vor fi jurizate în școli, în această săptămână, urmând ca în data de 28 octombrie 2017, să se realizeze o activitate finală la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”. Se vor prezenta cele mai bune prezentări și eseuri, iar desenele reprezentative vor fi organizate într-o expoziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here