Bolnavii de cancer scapă de comisiile care le avizau medicamentele compensate

0
19

Începând cu 1 martie, persoanele care suferă de afecțiuni grave, precum cele oncologice, cardiovasculare și boli rare, vor beneficia mai rapid de medicamentele gratuite si compensate după ce Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă.

Canicula a pătruns şi în saloanele bolnavilorÎn baza prescripției medicului specialist, pacienții vor beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiunile menţionate mai sus fără a mai avea nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și CJAS de la nivel local. Astfel, procedura s-a simplificat, iar timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului se scurtează. Medicamentele vor fi prescrise de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Arii terapeutice

În prezent, la nivelul CNAS, comisiile de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri (Denumiri Comerciale Internaționale) unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate. La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie. Comisiile de experți sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/neavizare a inițierii și/sau continuării tratamentelor cu medicamente. Avizare/neavizare a inițierii și/sau continuării tratamentelor cu medicamente se emit de comisiile de experti constituiți din medici specialişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here