spot_img
6.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialBolnavii de Parkinson din Oltenia, șansa la o terapie mai eficientă

    Bolnavii de Parkinson din Oltenia, șansa la o terapie mai eficientă

    Aproximativ 72.000 de români suferă de Parkinson, a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă. Bolnavii din Oltenia care suferă de această boală au șansa acum de a beneficia de o nouă procedură de tratament, la Craiova.

    bolnaviMedicii neurologi din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova pot oferi sprijin bolnavilor din toate județele regiunii, scrie Gazeta de Sud. Pacienții din Oltenia care suferă de Parkinson au șansa să beneficieze de un tratament eficient care le poate îmbunătății starea de sănătate. Cei mai mulți pacienți sunt tratați prin spitalizare de zi sau prin ambulatoriu. „De când s-a introdus spitalizarea de zi, majoritatea se internează așa. În spital ajung pacienții care prezintă anumite modificări ale evoluției bolii, cei care au complicații sau scheme de tratament care au devenit ineficiente“, explică conf. univ. dr. Valerica Tudorică, șefa Clinicii II Neurologie din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. La Spitalul din Craiova, noua terapie presupune administrarea de Levodopa cu ajutorul unei perfuzii portabile direct în duoden sau printr-un tub în jejun. Astfel, efectul terapeutic este mult mai bun. „Este vorba acum de o nouă procedură terapeutică. Tratamentul conține aceleași medicamente, este tableta pe care pacientul o lua pe gură. Nou este modul în care se administrează Levodopa, adică în loc să dai tableta pe gură la care controlul terapeutic este mai puțin adecvat, medicamentul este sub formă de gel, iar acesta se administrează printr-un tub mic care se introduce printr-o gastrostomă. Practic, un tubușor este plasat în permanență în duoden și prin el, de la o pompă, care e setată să elibereze o cantitate de tratament, medicamentul ajunge în organism din oră în oră, în funcție de cum este setată pompa“, spune specialistul în neurologie.

    „La noi pot să vină pacienți din toată Oltenia”

    „La noi pot să vină pacienți din toată Oltenia. Eu vin cu documentele medicale, cu schemele terapeutice pe care le-au urmat. Noi îi evaluăm din nou, vedem, în primul rând, dacă diagnosticul este corect. Verificăm dacă este o boală care nu mai poate fi stăpânită prin terapia uzuală. Dacă echipa conchide că pacientul este eligibil pentru noua metodă de terapie colaborăm cu medicii de la Clinica de Gastroenterologie din cadrul SJU Craiova. Montarea acelui tub prin gastrostomă se face de către aceștia. Și la gastroenterologie se face o evaluare a pacientului ca să se vadă dacă nu există alte probleme de sănătate care contraindică metoda de tratament. Se face o evaluare riguroasă a pacientului care discută și cu psihologul”, a spus, pentru Gds.ro, conf. univ. dr. Valerica Tudorică.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: