spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialBrâncuşiana 2011

    Brâncuşiana 2011

    Moştenirea, plină de geniu, lăsată de Constantin Brâncuşi prinde viaţă ori de câte ori vorbim despre artă, iar privind la operele şi scrierile care ni-l apropie pe părintele sculpturii , încercăm să parcurgem lungul drum al creaţiei brâncuşiene. Un prilej în plus de a-l descoperi pe Brâncuşi l-a dat şi în acest an organizarea manifestării de anvergură, „Brâncuşiana”, care a reînnodat tradiţia Salonului Internaţional de Scuptură.

    Artă şi inginerie

    Prefaţată de o abordare tehnică a operei brâncuşiene, expoziţia a fost pregătită de o sesiune de comunicări cu tema „Ansamblul Monumental Calea Eroilor-Artă şi inginerie”, la care a participat şi a împărtăşit din cunosţinţele şi cercetările sale, prof.univ.dr.inginer Dan Lungu, directorul Institutului Naţional de Monumente Istorice „Ideea organizării acestor comunicări fost legată de structura de rezistenţă a Coloanei Infinitului, de resistenţa la vânt, aerodinamica, accentuând faptul ca genialitatae lui Brâncuşi a lăsat mai mult decât artă, o demonstraţie de inginerie. Acest lucru îl întăresc vârfuri în domeniu, precum prof.univ.dr.inginer, Dan Lungu”, a declarat Ovidiu Popescu, director Direcţia de Cultură „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu.

    Periplu printre repere

    La rândul lor, artiştii plastici gorjeni implicaţi în realizarea evenimentului de tradiţie, au întărit că ediţia din acest an, nu vine fără noutăţi, ci are parte de o revitalizare a reperelor brâncuşiene. Sculptorul, Paul Popescu, câştigătorul premiului I al salonului Internaţional de Sculptură, ediţia VII-a 2011, a subliniat că „este nevoie de ca atât publicul, cât şi administraţia să se responsabilizeze în aflarea punctelor nevralgice. De ce nevralgice? Pentru că ele există când vine vorba de cunoaşterea valorii ansamblului târgujian, unic în lume, şi chiar a fenomenului Brâncuşi. În plus, am gândit ediţia Brâncuşiana 2011 ca un prilej de abordare inginerească cu reputatul dr.inginer, Dan Lungu, dar şi cu decanul de vârstă în critica şi istoria artei contemporane, Constantin Ionescu Prut şi Alexandra Titu”, a declarat Paul Popescu. Dacă debutul Brâncuşianei a lăsa loc discuţiilor tehnice, abordărilor matematice din sesiunea de comunicări, piesa de rezistenţă a manifestării a realizat-o strădania sculptorilor români şi străini. Ediţia a VII-a Salonului Internaţional de Sculptură a readus tradiţia acolo unde îi este locul, fiind întreruptă pentru 2 ani. Dincolo de acest lucru, lucrările făurite cu dalta în mână au avut forţă, curaj şi viziune, am spun şi noi cu drept de privitor. Laureaţii din acest an au fost Paul Popescu, Târgu Jiu, premiul I cu „Desprinderea aripei”, Marius Iulian Vesa, Oradea-premiul al II-lea cu „Alter Ego” şi Mihai Tugearu, Bucureşti, premiul al III-lea cu „Mesaj”.

    Tradiţia continuă

    De la concept, până la realizarea lui, arta are drum lung. Paşii însă i-am făcut împreună şi în acest an, pentru că de acest lucru au avut grijă organizatorii Brâncuşiana 2011, şi mai ales participanţii la vernisaj. Mai mult, Salonul Internaţioanl de Sculptură a încercat să trezească forţa de creaţie, dragostea pentru Brâncuşi şi mai ales, nevoia de cultură. A reuşit? Să răspundă publicul.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: