10.3 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 20, 2021
AcasăSocialBuget pentru o lună la CJAS Gorj

Buget pentru o lună la CJAS Gorj

Casa Judeţeană de Sănătate Gorj mai are buget pentru medicamente doar pentru luna ianuarie! Şeful instituţiei spune că de săptămâna viitoare sunt aşteptate însă noi fonduri care să acopere necesarul pentru următoarele două luni. La capitolul restanţe, casa are de achitat pentru 2013, 9 milioane de lei.

Bugetul actual de 45 de miliarde de lei vechi ajunge Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru achiziţionarea de medicamente doar până la finalul lunii ianuarie. Nu sunt motive de îngrijorare la medicamente gratuite şi compensate, spune conducerea instituţiei, pentru că vor veni noi tranşe de bani pentru lunile februarie şi martie.
Din aprilie, se aşteaptă semnarea noului contract cadru care să asigure bugetul până la finele anului. „Ca şi buget pentru luna ianuarie la medicamente compensate şi gratuite avem 4,5 milioane lei, este o medie a anului trecut. Ca şi plăţi vom achita în această lună aproximativ 9 milioane de lei, pentru că ianuarie este ultima lună în care plătim şi aceste restanţe faţă de farmacii. Din luna februarie, toate casele judeţene nu vor mai avea restanţe faţă de nici un domeniu medical”, a declarat Daniel Bondoc, şeful CJAS Gorj.

Din luna februarie toate casele judeţene ar trebui să scape de datorii. În Gorj restanţele la farmacii sunt aferente lunilor martie şi noiembrie 2013. Cu următoarea lună, se va plăti atât cât se consumă, iar în cazuri excepţionale se va apela la un buget de rezervă. „Bugetul pe această lună este suficient, iar dacă apar boli sezoniere sau viroze Casa Naţională va suplimenta sume pentru medicamente gratuite şi compensate. Anul trecut, a fost cel mai mare buget atât la nivel de buget cât şi de plăţi, unde s-au plătit mai mult cu 8 miliarde de lei din cauza datoriilor acumulate între 2009-2011. Efortul a fost foarte mare, dar cu luna ianuarie scăpăm”, a subliniat şeful CJAS, Daniel Bondoc.

Cât priveşte programele naţionale de sănătate, în Gorj, veştile sunt bune, pentru că au fost făcute anul trecut suplimentări, astfel că nu sunt deficienţe iar listele de aşteptare la oncologie sau diabet, spre exemplu au mai scăzut.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -