24.2 C
Târgu Jiu
marți, mai 17, 2022
AcasăHeadlinesCâinii din Târgu Jiu care valorează zeci de mii de euro. Sunt...

Câinii din Târgu Jiu care valorează zeci de mii de euro. Sunt campioni în mai multe țări din Europa

Doi câni rasa golden retriever, care trăiesc în Târgu Jiu, sunt cei mai mari campioni din România la concursurile de frumusețe canină. Mai mult decât atât, Stormy şi Honey sunt campioni în mai multe ţări europene. Cei doi câini deţin titlurile „Câine cu Aptitudine de Campion” şi „Câine cu Aptitudine de Campion Internaţional”, titluri greu de obținut.

Stăpâna lor este Iuliana Gugu, o mare iubitoare de câini. A aflat de această rasa de la un documentar pe care l-a văzut la televizor și a fost captivată: „De când mă ştiu am avut un câine, dar în urmă cu 15 ani mă uitam la o emisiune pe «Discovery». Erau nişte deţinuţi foarte periculoşi din Statele Unite ale Americii şi erau educaţi, pentru a nu mai avea un comportament violent, prin obligaţia de a avea grijă de un câine din rasa Golden Retriver pe o perioadă de şase luni. La împlinirea acestui termen şi când venea momentul despărţirii, deţinuţii plângeau ca nişte copii. M-a impresionat acest documentar. Mai mult decât atât, golden retriverul este un câine utilitar, el ajută persoanele nevăzătoare să treacă strada, te salveză de la înec”.

Un golden retriever nu mușcă niciodată

Câinii din rasa Golden Retriever nu muşcă niciodată, chiar dacă sunt atacați. Asta îi face speciali și foarte apropiați de oameni. „Dacă se întâmplă să muşte, atunci este defect de rasă şi nu este golden. Nu au nicio urmă de agresivitate. Aşa m-am hotărât să-mi iau un golden retriever, deşi aveam atunci un cocker”, spune Iuliana Gugu.

Primul câine golden retrevier a fost Paco. Iuliana nu se gândea atunci la performanțe. „L-am luat pe Paco care face 10 ani în acest an, iar după câţiva ani l-am adoptat pe Dalas. El s-a pierdut de stăpâni în perioada Crăciunului din cauza petardelor, cred. L-a găsit naşa mea, care l-a ţinut un an, deşi stătea la bloc. Mi l-a dat într-un final mie. S-a înțeles foarte bine cu Paco”, ne povestește stăpâna câinilor.

A cumpărat câinii campioni din Timișoara și Ungaria

Pe Honey a cumpărat-o de la canisă din Timișoara. Își dorea un câine cu pedigree, pentru că voia să aibă o canisă. A plătit 800 de euro. „Am început să mă documentez ce înseamnă un câine de competiţie cu pedigre. Am dorit să achiziţionez o femelă, pentru că îmi doream o canisă. Pentru acest lucru aveam nevoie de o femelă, care trebuia să fie arbitrată şi să ia două titluri de «Excelent» în expoziţii. Aşa am luat-o pe Honey de la o canisă din Timişoara. În cazul ei se cunoaşte tot arbortele genealogic din anul 1921. Baza de date se numeşte K9. Am plătit 800 de euro”, spune Iuliana Gugu.

În urmă cu câţiva ani, Iulia Gugu l-a luat şi pe Stormy, după o lungă aşteptare, pentru că își dorea un câine cu un arbore genealogic remarcabil. „Tatăl lui este cel mai titrat golden retriever din toate timpurile. L-am luat din Ungaria. A costat 1.500 de euro, pentru că avea părinţii super titraţi. Am aşteptat doi ani ca să-l primesc.Voiam neapărat un mascul din tatăl său, care este ceva de vis. Are numeroase titluri de campion european şi mondial. Am fost supusă unui test, atunci când l-am achiziţionat”, ne spune Iuliana Gugu.

Stormy este campion în cinci țări

Honey are cinci ani şi participă la concursurile de gen încă de mică, obținând numeroase premii. „Prima competiţie la care a participat a fost Campionatul European de la Bucureşti, unde, la categoria «Baby», a obţinut calificativul «foarte promiţător», care era echivalentul locului I. Am luat o pauză, după care a început din nou să participe la competiţii. A ieşit «campion junior» la Timişoara, după care a mers la un club de golden retriever care funcţionează la Bucureşti. Aşa am prins gustul competiţiilor, cu toate că nu prea înţelegeam mare lucru”, ne explică Iuliana Gugu.

Stormy este primul golden retriever din România care a obţinut titlul de campion internaţional de frumuseţe şi campion internaţional de expoziţie. „Este singurul câine din România care are cele două titluri. Sunt titluri care sunt acordate de Federaţia Chinologică din Belgia, dar ca să ajungă la acest nivel trebuie să ia locul I, adică CACIB în patru ţări diferite. El este campion la clasa Junior în România, Serbia, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria”, ne relatează stăpâna câinilor.
Stormy şi Honey au participat în acest an la clasa „Campioni” la un concurs în Ungaria şi au obţiut locul I și, de asemenea, Honey participă la competiţii sub numele de „Dreamy Girl of Clear assion”, iar Stormy – „Pearl of Hunters Stormy Sky”. Valoarea lui Stormy este apreciată. În Birmingham, Marea Britanie, se organizează anual un concurs unde ajung cei mai buni câini din lume. Pentru a ajunge aici se organizează concursuri de calificare. „Stormy fiind campion internaţional de frumuseţe şi campion internaţion de expoziţie este calificat pe viaţă la acest concurs, o adevărată finală mondială”, ne mai spune Iuliana Gugu. Lui Stormy îi place foarte mult să alerge pe banda fitness şi în fiecare zi are program de alergare.

Valoarează zeci de mii de euro

Iuliana Gugu spune că nu ar renunţa la câinii săi pentru nimic în lume. A investit în ei multă dragoste și sunt cei mai buni companioni: „Preţul de achiziţie a fost cea mai mică investiţie în ei. Acum au valoare inestimabilă. Nu sunt de vânzare. Decât să-i dau pe ei, mai bine îmi dau casa. Dacă ar fi să-i vând, deşi nu se pune problema asta, cred că preţul lui Stormy este de 15.000-20.000 de euro. Valoarea unui câine campion este foarte mare, dar nimeni nu ajunge cu el la acest nivel şi pe urmă să-l vândă. Se munceşte foarte mult”.

Costurile de întreținere a câinilor campioni sunt foarte mari. „Acum un an şi ceva am făcut un calcul şi ajunsesem la 20.000 de euro şi ne-am oprit. Mâncarea este una specială. Iarna mănâncă combinaţii cu şase feluri de peşte pentru a-şi menţine blana. Şamponul şi deparazitările lunare costă cam 100 de lei pentru fiecare câine. Costurile de îngrjire se ridică la aproximativ 1.500 de lei lunar”, ne relatează Iuliana Gugu.

Iuliana reușește să mai acopere din cheltuieli ca urmarea a valorificării puilor sau a montei, care în cazul lui Stormy, ajunge la 1.500 de euro. Primii nouă puiuţi ai lui Stormy au ajuns în Germania şi în Statele Unite Ale Americii. „Cu cât are palmaresul mai mare, cu atât creşte valoarea montei. La el este acum de 1.200 de euro, dar ca să ajungă la această sumă am cheltuit zeci de mii de euro. Dacă femela este arbitrată şi are drept de montă trebuie supusă la o serie de teste: de displazie, de inimă, de ochi. Aceste teste se fac la un laborator specializat în Ungaria şi costă destul de mult. Pentru Honey este un mascul în Spania, în localitatea Cordoba. O să mergem cu maşina până acolo. Masculul la care merg costă 1.500 de euro monta”, spune Iuliana Gugu.

IPJ Gorj, în campanie pentru sterilizarea animalelor de companie

0
În perioada 9-10 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu reprezentanții...

Complexul Energetic Oltenia a primit un miliard de euro

0
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a primit, până acum, aproximativ un miliard de euro, aproape jumătate...

Sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, în 55 de localități din Gorj

0
Asociația „Pro Animals”, împreună cu Direcția Județeană de Management Integrat a Deșeurilor și Protecția Animalelor...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!