Motivul INCREDIBIL pentru care gorjenii nu donează plasă covalescentă

0
121

Gorjenii nu vin să doneze sânge sau plasmă covalescentă de teamă să nu fie descoperiți cu coronavirus. Directorul Centrului de Transfuzii Sangvine Gorj susține că aceasta este principala temere a celor care solicită informații prin intermediul telefonului. Numărul donatorilor la Gorj este în scădere deși autoritățile au demarat o campanie care să aducă cetățenii spre Centru.

În urmă cu o lună, la nivelul județului Gorj, s-a demarat o campanie de informare către populaţie cu privire la importanţa donării de plasmă convalescentă de către Instituția Prefectului – Județul Gorj împreună cu Consiliul Județean Gorj, Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu și Casa Județenă de Asigurări de Sănătate Gorj. Autoritățile declarau atunci că prin sprijinul acordat de cadrele medicale, campania se va derula în special în spitalele suport Covid din județul Gorj, unde pacienții vor fi informați despre importanța donării de plasmă convalescentă și nevoii de a crește semnificativ numărul de donatori.Numai că planurile autorităților nu s-au adeverit și mesajele fie nu sunt lansate, fie nu sunt luate în calcul. „Nu mi s-a părut niciun fel de feedback din parte unui posibil donator care să vină să îmi spună că a venit după o discuție cu medicul de familie sau de către un cadru medical. Toți cei care vin ori sunt donatorii noștri, ori au aflat din presă. Este îngrijorător pentru că ne dorim să avem plasmă într-un stoc suficient. Din fericire, pentru Gorj, am avut la momentul oportun, dar este o criză fantastică atât de plasmă cât și de sânge și ne-am dori ca lumea să fie mai empatică”, a declarat Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine din Gorj.

Temeri nejustifcate

Motivele pentru care cetățenii refuză să mai doneze sunt strict legate de un posibil risc de infectare. Pe de altă parte, unii se tem că dacă sunt descoperiți pozitiv vor ajunge pe mâna autorităților. „Sunt oameni care sunt reticenți să vină în centru dar le-am spus că respectăm toate condițiile impuse și nu există risc de infectare. Legate de alte temeri nejustificate, că dacă ar fi purtători am anunța autoritățile, le-am explicat că noi nu facem testări. Lumea ne sună dar sunt puțini care ajung în centru să doneze”, a mai transmis directorul Centrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here