3.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăSocialCampanie cu rezultat îngrijorător! Zeci de femei suspectate de cancer în urma...

Campanie cu rezultat îngrijorător! Zeci de femei suspectate de cancer în urma unor controale gratuite!

femeie-cancerAproximativ 14% dintre cele peste 1000 de femei care au fost consultate gratuit, în perioada 15 octombrie – 27 noiembrie, la ediția de anul acesta a campaniei „Nu am făcut destul”, desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), prezentau suspiciuni de cancer de sân. Campanie s-a derulat şi în judeţul Gorj, potrivit AGERPRES.

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), 1.129 de femei din șapte județe — Bacău, Buzău, Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți — au fost consultate clinic în perioada octombrie — decembrie. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer atenționează asupra necesității derulării unui program național de screening. „În străinătate, programele naționale de screening sunt o normalitate. Noi credem că e timpul să acceptăm că dreptul la sănătate chiar este un drept universal. Un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, realizat în concordanță cu recomandările europene, ar fi esențial”, a declarat Cezar Irimia. Potrivit unor date prezentate miercuri de președintele FABC, 78% dintre femeile examinate nu făcuseră, anterior, niciun control medical la sân, 6% au un istoric de cancer de sân în familie, iar 3% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani. Cezar Irimia a afirmat că anual sunt diagnosticate cu cancer la sân 8.900 de femei, dintre acestea aproximativ 30% pierzând lupta cu viața.

Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt prezența formațiunilor palpabile, dureroase sau nedureroase, precum și retractarea mameloanelor sau secrețiile mamelonare. Specialiștii recomandă autoexaminarea lunară a sânilor, lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic fiind: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înăuntru, secreții. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani. După 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor, susțin specialiștii.

Statistici îngrijorătoare

În cadrul campaniei, în ultimii trei ani, au fost testate un număr total de 3.166 femei din 16 județe și au fost depistate 314 cazuri cu suspiciuni.
„Nu am făcut destul” este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România. Potrivit statisticilor prezentate de FABC, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în țară cu cancer de sân, înregistrându-se un procent al mortalității din cauza acestei maladii de 36% din cazurile diagnosticate, mai mare decât media europeană (29%) și decât cea mondială (31%).

Angajări la DGASPC Gorj

0
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj a finalizat campania de recrutare și...

Se caută salvamontiști. Ce condiții trebuie îndeplinite de candidați

0
Serviciul Județean Salvamont Gorj funcționează cu 20 de salvamontiști, deși în schema de personal figurează...

Consiliul Județean Gorj așteaptă colindătorii

0
Timp de trei zile, în intervalul 12-14 decembrie, colindătorii sunt așteptați la Consiliul Județean Gorj,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!