spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialCăpşunarii din Polovragi, la un pas de faliment

    Căpşunarii din Polovragi, la un pas de faliment

    Comuna Polovragi este vestită pentru căpşunile pe care localnicii le îngrijesc cu mare atenţie pentru ca producţia să fie de cea mai bună calitate. În zadar se pare, pentru că anul acesta căpşunile nu sunt la mare căutare. Producătorii se gândesc să-şi desfiinţeze culturile, dacă nu se va înfiinţa un centru de colectare a acestor fructe.

    Tarlale întregi, cultivate cu căpşuni stau mărturie că localnicii din comuna Polovragi îşi dau interesul să aibă recoltă de cea mai bună calitate. Însă, producătorii au o mare dezamăgire, când vine vorba de comercializare. Şi asta pentru că nu au un loc special amenajat unde să-şi desfacă marfa, mai ales că este perisabilă. Vasile Cerdac este unul dintre localnicii care se ocupă cu cultivarea căpşunilor. Anul acesta are o producţie bună, dar este dezamăgit de faptul că nu are unde să-şi desfacă producţia. „Avem anul acesta o recoltă bogată. Căpşunile sunt mari şi frumoase, dar degeaba am muncit că sunt perisabile şi dacă nu le vindem imediat se strică şi atunci munca noastră a fost în zadar. Ar trebui să avem şi noi aici un centru de colectare a căpşunilor, pentru că altfel ar fi situaţia. Nu am pierde marfa care se strică rapid dacă nu este ţinută în condiţii, şi piaţa de desfacere ar fi mai bogată”, spunea ieri, unul dintre producătorii din Polovragi, Vasile Cerdac.

    Dau kilogramul ieftin numai să le vândă

    În această perioadă, toţi căpşunarii au ieşit pe tarlale la cules de căpşuni. „Avem căpşuni frumoase şi sănătoase, numai că nu prea sunt cumpărători. Anul acesta merge mai greu că, probabil nu mai e putere de cumpărare pe pieţe. Dacă nu le munceşti nu ai recoltă bogată şi de calitate”, a spus Maria Cerdac, dezamăgită de interesul slab al comercianţilor de fructe din zonă. La intrarea în comună, câţiva localnici şi-au expus marfa, în speranţa că trecătorii se vor opri pentru o clipă să le cumpere măcar un kilogram de căpşuni. Nimic însă, spune un localnic supărat foc pe guvernanţii, care nu acordă nici un sprijin zonei pentru dezvoltarea comerţului cu căpşuni. „Nu-mi rămâne decât să ar locul, şi să nu mai cultiv căpşuni. De azi dimineaţă nu am dat un kilogram. Nu avem unde să ducem căpşunile. E bătaie de joc, şi aşa nu mai merge. O să renunţ la a mai cultiva şi gata”, spunea, ieri, un localnic supărat foc pe mai marii ţării. La Primărie, situaţia este cunoscută, şi eforturi s-au făcut ani de-a rândul, pentru a pune pe roate afacerea cu căpşunile: „Au venit firme au testat şi au plecat. Cam aceasta este situaţia aici în zonă. Noi sperăm să găsim o soluţie, pentru a ajuta producătorii să-şi vândă marfa. Primăria a lansat diferite proiecte, pentru firmele care doresc să vină şi să investească, dar nimeni nu a avut curajul să vină să facă vreo investiţie pe aici. Fiind marfă perisabilă, şi puterea de cumpărare a scăzut din pieţe, intermediarii vin şi dau preţ puţin, oamenii tind să renunţe încet, dar sigur la cultivarea căpşunilor. Sperăm pe viitor să vină totuşi cineva să investească”, a spus viceprimarul, Constantin Târlea. Dacă nu va fi găsită o soluţie cât mai grabnic, producătorii tind să renunţe la cultivarea căpşunilor.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: