spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăSocialCasa Popii Udrişte, sub pecetea a două secole de istorie şi tradiţie

    Casa Popii Udrişte, sub pecetea a două secole de istorie şi tradiţie

    Complexul Muzeal de la Curtişoara dezvăluie frumuseţi, care rezistă vremelniciei timpului. Vizitatori din toate colţurile ţării se pot convinge că una din atracţiile de neuitat este şi cea mai veche casă, ce datează din 1802. Casa Popii Udrişte, din satul Olari, este veche de 200 de ani, dar restaurată încă mai păstrează vie amintirea vremurilor de mult apuse, cu o arhitectură greu de egalat.

    Casa Popii Udrişte, ridicată în 1802, este cea mai veche casă muzeu, care complează arealul muzeal şi tradiţional de la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Cufundată în tradiţie şi istorie, casa încă păstrează din semeţia vremurilor de la 1800. „Casa îşi spune povestea fiecărui vizitator, care îi calcă pragul, iar de turişti curioşi şi însetaţi de cultură nu duce lipsă”, asigură şeful secţiei de etnografie, Albinel Firescu. Mărturie autenticităţii stau şi astăzi elemente folosite la ridicarea casei şi care, în secolul al IX-lea făceau din casa de la Plopşoru una reprezentativă pentru clasa boierească. Mai mult, istoria locurilor şi a oamenilor este readusă la viaţă, privind la bârnele din lemn, scara şi ferestrele prăfuite de timp, acoperişul, mansarda, pridvorul boieresc, balconul, toate amintind de tabloul unei case rafinate, demne de vestita trăinicie. „Isprăvită la 1802, casa Popii Udrişte din zona Plopşoru, sat Olari este cea mai veche casă muzeu de la Curtişoara, făcând cinste tradiţiilor gorjeneşti. Din patrimoniul Muzeului Judeţean face parte de la 1975, când au fost aduse majoritatea caselor, iar ferăstruicile acoperite cu băşică de porc, care la restaurare au fost înlocuite cu geamuri, vorbesc din plin de vechimea casei. Pline de istorie şi aproape la fel de vechi, alese deseori spre vizitare de turişti sunt casele de la Târgu-Cărbuneşti-sat sau cea de la Ţicleni, isprăvite pe la 1810-1820”, a conchis etnograful Firescu.

    Simbol al valorii populare

    Împresurată de verdeaţă şi linişte, casa Popii Udrişte din zona Plopşoru-Olari aminteşte de bunul gust şi rafinamentul architectural al vremii. Ridicată în 1802, casa are elemente distinctive, păstrate şi azi, dar după restaurare, pe alocuri a fost uşor modificată. Se prea poate ca la zămislirea casei să fi ajutat tihna unor vremuri păstrate în sufletul generaţiilor următoare, pentru că am surprins privirea unor vizitatori ai Muzeului de la Curtişoara. „Nu venim pentru prima dată aici, este mirific să vezi laolaltă natura, istoria şi tradiţia. Nu mă pricep la arhitectură, dar casa asta vorbeşte de la sine despre stil, viziune şi mult bun gust. Dacă a rezistat timpului, a făcut-o cu semeţie, iar acest lucru îi sporeşte valoarea de patrimoniu”, a opinat o turistă din Vâlcea. Casa muzeu a fost decorată cu motive populare, des folosite în secolul IX-lea, iar pe uşa care ducea în pivniţă, stau scrijelite şi după 200 de ani, figurile preotului şi a preotesei, dar şi cele tematice, care prindeau viaţă sub dalta meşteşugarului. Casa atrage încă vizitatori, care duc mai departe impresiile şi istoria.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: