spot_img
20 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăSocialCâţi gorjeni au apelat 112 în luna septembrie?

    Câţi gorjeni au apelat 112 în luna septembrie?

    Numărul apelurilor la 112 scade de la o lună la alta. Dacă în luna august nu mai puţin de 22.657 de gorjeni au apelat 112, în luna septembrie numărul acestor apeluri a scăzut considerabil, 20.586 de gorjeni cerând ajutorul Poliţiei, Ambulanţei sau Jandarmeriei. Cele mai multe apeluri se îndreaptă spre ambulanţă, arată statisticile realizate de Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Tot datele acestor instituţii arată că 70% din apeluri reprezintă alarme false, fapt de-a dreptul îngrijorător.

    Numărul apelurilor la 112 a scăzut în luna septembrie comparativ cu luna anterioară. O dovedeşte statistica întocmită de Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Dacă în luna august nu mai puţin de 22.657 de gorjeni au apelat 112, în luna septembrie numărul acestor apeluri a scăzut considerabil, 20.586 de gorjeni cerând ajutorul Poliţiei, Ambulanţei sau Jandarmeriei. Cele mai multe apeluri s-au îndreptat către ambulanţă, dar nu au lipsit nici apelurile către poliţie, jandarmerie sau ISU. Datele Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă arată că în luna septembrie au apelat 112, 20.586 de gorjeni, dintre care 2.549 către Ambulanţă, 1.277 către Poliţie, 636 către ISU+SMURD şi 100 către Jandarmi. Din datele obţinute se poate observa faptul că doar 4.562 de cazuri au fost „funcţionale”, restul fiind alarme false pentru care autorităţile au fost puse în alertă. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a emis ieri un comunicat prin care trăgea un semnal de alarmă cu privire la multitudinea apelurilor false la 112. „Cetăţenii sunt rugaţi să sune la Numărul Unic 112 doar dacă au o urgenţă. Nu apelaţi 112 pentru a vă informa despre evenimente care se petrec în localitatea dumneavoastră. În aceste cazuri îngreunaţi preluarea apelurilor de urgenţă şi puneţi în pericol viaţa unor persoane care chiar au nevoie de ajutor. Potrivit statisticilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 70 la sută din telefoanele date la 112 nu sunt urgenţe. Apelarea falsă sau abuzivă a Numărului Unic 112 se pedepseşte cu amendă de la 500 la 1000 de lei, se arată în comunicatul remis de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

    O alarmă falsă, o viaţă pierdută

    Gorjenii sunt rugaţi să apeleze cu încredere acest număr ori de câte ori au nevoie. În cazul în care există apeluri false, cetăţenii trebuie să ştie că pot fi pedepsiţi aspru în conformitate cu prevederile legale pentru că o alarmă falsă înseamnă poate o viaţă pierdută. Din luna martie 2005 a fost introdus în România Sistemul Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă (SNUAU). De asemenea, este reglementată unitar introducerea numărului european pentru apeluri de urgenţă, 112, a sistemului tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă referitoare la incendii, accidente, urgenţe medicale, dezastre şi alte evenimente care implică intervenţia rapidă a serviciilor specializate. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este autoritatea competentă să instaleze, să opereze, să întreţină şi să menţină, la nivelul cerinţelor, sistemul 112.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: