spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialCauciucurile de iarnă, la mare căutare

    Cauciucurile de iarnă, la mare căutare

    După cum se ştie, toţi posesorii de maşini din acest an sunt obligaţi să îşi „asigure maşinile”, mai precis să le echipeze de iarnă, cu anvelope corespunzătoare. Şi cum s-a pus în practică, obligativitatea utilizării lor, comercianţii din Târgul Auto, şi-au făcut provizii peste provizii şi se pare că treaba merge „ca pe roate”. Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Gorj au vrut să verifice „marfa” expusă de comercianţi şi astfel, în colaborare cu poliţiştii locali au mers în Târgul Auto din Târgu-Jiu, acolo unde există cea mai mare „piaţă de desfacere”, în ceea ce priveşte produsele second-hand.

    Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa guvernamentală care impune deţinătorilor de maşini să-şi echipeze automobilele cu anvelope de iarnă. Deputaţii au avut votul final în ceea ce priveşte această problemă. Astfel că, auzind acestea, gorjenii s-au îngrămădit să cumpere cauciucuri, pentru a nu fi nevoiţi să plătească amenzile usturătoare. Astfel au „dat iama” în Târgul Auto, acolo unde se comercializează cauciucuri de iarnă second-hand, motivând faptul că produsele din magazin sunt destul de scumpe pentru buzunarele lor. Inspectorii OPC i-au luat la întrebări pe comercianţi, pe care din păcate i-au cam luat prin surprindere. Întrebările „iscoditoare” privind calitatea produselor, certificatele de garanţie, dar şi afişajul preţurilor i-au cam pus în dificultate pe comercianţi. Aceştia recunosc însă faptul că odată cu legea privind obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă, vânzările au crescut considerabil. „Merge vânzarea, odată cu noua lege, faţă de anvelopele de vară. S-a vândut mai bine. Oamenii şi-au achiziţionat de frica amenzilor şi pentru siguranţa proprie. Preţuri sunt acceptabile, mai mici, mai mari, preţurile pornesc de la 50 lei. La piaţa de anvelope mai negociem, depinde şi de om, cât vrea să lase. Mai laşi omului, 10 lei, 20 lei”, a spus un vânzător de anvelope de iarnă. În ceea ce priveşte cumpărătorii, părerile sunt împărţite, şi asta în funcţie şi de cerinţele fiecăruia. Dacă unii gorjeni se uită la calitatea produselor, alţii, mai nepăsăstori se uită doar la preţ, fără a ţine cont şi de calitate „Preţurile sunt acceptabile, dacă nu avem putere să cumpărăm din magazin, trebuie să venim aici. Calitatea şi ea este acceptabilă. Nu se compară cu cele noi, dar nu avem bani să cumpărăm pe acelea”, a spus un cumpărător. Un altul a declarat faptul că anvelopele sunt foarte scumpe şi că preţurile s-au dublat într-o săptămână considerabil. „Cam scumpe preţurile, au crescut preţurile într-o săptămână dublu. La prima vedere nu prea au calitate nouă. Cred că rămân la cele noi”, a mai spus un gorjean. Preţurile anvelopelor de iarnă, expuse în Târgul Auto sunt accesibile, de la 20-30 lei, până la 80 de lei, în funcţie de calitate şi marca produsului.

    Afişajul preţurilor lipseşte

    Inspectorii OPC a luat la puricat practic piaţa second-hand. Aceştia au constatat ca principală abatere lipsa afişajului în ceea ce priveşte preţurile. „Principala abatere este faptul că nu sunt afişate preţurile la toate produsele scoase la vânzare. Ele ar trebui să fie sortate pe tipuri, pe dimensiuni şi chiar dacă preţul se negociază, consumatorul are dreptul să ştie de unde începe preţul. Eu trebuie să ştiu că pe acest rând de cauciucuri, preţul începe de la 80 de lei. În zonele publice, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze datele despre firmă, datele firmei, tot ce se află pe certificatul unic de înregistrare. Dacă cineva are o problemă cu un produs, să ştie cu cine stă de vorbă. În plus aici am mai avut o problemă cu casa de marcat, se pare că s-a terminat hârtia la rolă. Controlul de astăzi (nr. ieri) este ca urmare a solicitărilor primite în cadrul şedinţelor comune cu primarul municipiului Târgu-Jiu şi cu domnul prefect. Noi urmărim să se respecte legalitatea la comercializarea produselor auto şi în special la anvelope uzate şi la piesele de schimb”, Radu Dan, inspector CJPC Gorj. Comercianţii spun, însă, că este dificil să pui preţul la 600 de produse, 800 sau câte au în stoc. Astfel, aceştia mai declară faptul că şoferii, care vin să se intereseze de produse, se interesează implicit şi de preţuri.

    Amenzi de până la 4000 lei pentru lipsa anvelopelor de iarnă

    Şoferii care vor circula fără a-şi echipa maşina corespunzător sezonului rece, vor trebui să plătească amenzi usturătoare, chiar şi în valoare de 4000 lei. Potrivit Legii 161/2011, este sancţionată „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă”. Sunt considerate cauciucuri de iarnă anvelopele care au inscripţionate simbolurile M şi S, în una din combinaţiile M+S, M/S, M-S, M.S. sau M&S. Anumite tipuri de anvelope prezintă suplimentar şi alte inscripţii, precum un fulg de zăpadă şi/sau o creastă alpină, însă acestea nu sunt obligatorii, ceea ce înseamnă că inscripţia M+S este suficientă pentru clasifica o anvelopă ca fiind de iarnă. Lipsa anvelopelor de iarnă pe drumurile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă se va sancţiona cu reţinerea talonului auto şi amenzi de până la 4.000 de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: