spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialCe şmecherii fac şomerii pentru a câştiga mai mulţi bani

    Ce şmecherii fac şomerii pentru a câştiga mai mulţi bani

    Şomerii au găsit o metodă de a-şi rotunji substanţial veniturile, asta fără să depună prea mult efort. Îşi întrerup şomajul pentru a intra în concediu medical. De la an la an, aceste situaţii sunt mai des întâlnite. Există însă şi cazuri în care persoanele care beneficiază de aceste concedii medicale au într-adevăr probleme de sănătate. Cazurile concediilor medicale sunt foarte variate. De la concediile pentru bolile obişnuite, plătite cu 75%, la urgenţele medico-chirurgicale şi afecţiunile grave care dau dreptul şomerului la o indemnizaţie egală cu cea din timpul perioadei de şomaj.

    Din ce în ce mai mulţi gorjeni solicită concediu medical pentru a-și prelungi perioada în care beneficiază de indemnizație de șomaj. Legea este de partea lor, astfel că persoanele fără un loc de muncă, dar care sunt asigurate pot cere, în baza unei adeverințe de la medicul de familie concediu medical, moment în care ajutorul de șomaj se suspendă, primind în schimb o cotă din media veniturilor din ultimele luni lucrate. De la începutul anului, sute de gorjeni au beneficiat de concediu medical.

    ,,Ca şi medicale, am avut plătit pe anul trecut 1.066.872 de lei, în medie lunară 88.906 lei. Beneficiari de aceste medicale şi implicit de prelungirea perioadei de indemnizatie de şomaj au fost 120 de persoane, în medie lunară. Defalcate pe boli ar fi 139 pe boală obişnuită, 8 pe tbc, neoplazii şi 20 pe sarcină şi lăuzie. Practic, când intră în comcediu medical, şomerului i se suspendă plata indemnizaţiei de şomaj, urmând ca ulterior, după revenirea la starea de sănătate, să înceteze suspendarea şi să îi repunem în plata indemnizaţiei de şomaj”, a declarat Romeo Chiriac, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

    Fiecare zi de concediu medical aduce o zi în plus la indemnizaţia de şomaj

    Pentru o persoană care se află în șomaj doar de o lună, la calcularea concediului medical se ia în considerare salariul pe care l-a primit cât timp a lucrat. Inspectorii din cadrul AJOFM Gorj au obligația să verifice documentele prezentate de persoana aflată în incapacitate temporară de muncă, dar nu au competențe în a verifica modul de eliberare a certificatelor medicale sau diagnosticul persoanei. În acest context mulți șomeri profită de această portiță a legii și intră în aceste concedii medicale fie că sunt bolnavi sau nu.

    ,,Nu intră în obiectul nostru să facem controale pentru a vedea dacă într-adevăr sunt bolnavi, dar avem toate medicalele anunţate la Casa Judeţeană de Sănătate. Cu siguranţă că cei de la CAS fac verificări la domiciliu sau acolo unde anunţă fiecare că beneficiază de îngrijiri medicale”, a mai declarat Romeo Chiriac, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

    Şomerii care intră în concediu medical primesc o remuneraţie care poate reprezenta cel puţin 75% din indemnizaţia de şomaj şi poate ajunge până la 100%.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: