spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialCe sunt entorsele şi cum se tratează

    Ce sunt entorsele şi cum se tratează

    Entorsa este o leziune traumatică a unei articulaţii provocată de o mişcare bruscă şi puternică a acesteia, leziune în urma căreia se produce întinderea sau ruperea ligamentelor de la nivelul articulaţiei (ligamentele sunt fascicule de fibre care leagă oasele între ele). De asemenea, dacă traumatismul este puternic el poate provoca şi leziuni ale cartilajelor, ale muşchilor şi tendoanelor. Cele mai frecvente sunt entorsele de gleznă. În acest caz ligamentele dintre oasele piciorului şi ale gambei se întind sau chiar se rup. Dacă accidentarea este gravă, în momentul producerii ei se poate simţi ruperea ligamentului şi chiar se poate auzi o pocnitură. Simptomele entorsei sunt durerile articulare, discrete la început, dar care se accentuează în câteva ore, limitarea funcţională a articulaţiei, apariţia unui edem (inflamaţie), însoţit de înroşirea zonei afectate şi, eventual, echimoza (vânătaie).

    Este necesară prezentarea la medicul specialist ortoped pentru a ne asigura de vindecarea şi recuperarea in condiţii bune, dar mai ales pentru stabilirea diagnosticului corect: diferenţierea entorselor de fracturile articulare. Efectuarea radiografiei ajută foarte mult stabilirea diagnosticului corect. Am putea spune chiar ca este obligatorie.

    Clasificare – stadializare:

    Leziunile ligamentelor variază de la simple întinderi sau răsuciri minore catre răsuciri severe si chiar rupturi parţiale sau totale de ligamente.

    Se va face o stadializare a leziunii de catre medicul specialist:
    – gradul I reprezinta intinderea sau o mica ruptură a ligamentelor, prezentand o uşoara sensibilitate, edem şi rigiditate. Este posibil mersul cu o mică durere;
    – gradul II reprezintă o rupere mai mare de ligamente dar nu totală cu durere, edem şi echimoză
    moderate. Zonele lezate sunt sensibile la palpare si există durere în timpul mersului;
    – gradul III reprezintă ruperea completă a ligamentului afectat însoţită de edem şi echimoze severe.

    În funcţie de gradul entorsei medicul specialist recomandă tratamentul adecvat:
    În entorsele de gradul I se recomandă repaus articular, bandaj compresiv (faşa elastică), aplicaţii reci (pungă cu ghiaţă sau pungă de mazare congelată care se mulează dupa forma corpului, învelită intr-un prosop, nu direct pe piele pentru a evita degeraturile), aplicarea de comprese îmbibate cu rivanol, poziţie proclivă (membrul mai ridicat decat restul corpului pentru a îmbunătaţi circulaţia sângelui şi a scădea edemul), tratament antialgic şi antiinflamator[ local: unguent apilcat fară masaj si acoperit cu folie de plastic (pansament ocluziv) sau general: pastille sau injectii. Se interzice masarea (trasul) regiunii care nu face decat să mărească edemul (inflamaţia) şi să agraveze tulburarile circulaţiei locale a sangelui.
    În entorsele de gradul II se recomandă imobilizarea articulaţiei în atela gipsată 21 zile (timpul minim necesar pentu obţinerea unei cicatrici a ligamentelor rupte), aplicaţii reci, poziţie proclivă, tratament antialgic si antiinflamator. În entorsele de gradul III se recomanda imobilizarea articulaţiei în atelă gipsată dacă inflamaţia este mare cu completare la aparat gipsat circular după scderea inflamaţiei, sau direct aparat gipsat circular dacă articulaţia nu este foarte inflamată pentru 21 zile,Fig.2, poziţie proclivă, tratament antialgic şi antiinflamator. În unele cazuri cu rupturi mari ale ligamentelor este necesară operatia.

    Tratamentul de gimnastica recuperatorie (kinetoterapie). Se face cât mai precoce în cazul imobilizărilor în gips. Începe cu mobilizarea articulaţiilor libere şi contracţii musculare izometrice (contracţia muschilor fară modificarea lungimii) încă din timpul imobilizarii gipsate. kinetoterapia trebuie continuată dupa scoterea gipsului. O entorsă netratată corespunzator poate duce la o articulaţie instabilă, entorse recidivante, şi în final artroză (uzura cartilajului articular cu durere mare la mobilizarea articulaţiei respective).

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: