spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialCea mai nouă mănăstire din Gorj se află la Runcu!

    Cea mai nouă mănăstire din Gorj se află la Runcu!

    Cea mai nouă mănăstire din Gorj se află în localitatea Runcu, chiar lângă spitalul de boli de plămâni. Lăcașul de cult se află pe un platou aflat la o înălțime de aproape 800 de metri, de unde se poate admira o priveliște superbă. De aici se poate vedea o mare parte din județul Gorj, chiar și până la Turceni. În acest loc își duc existența nouă măicuțe. Stareța Mănăstirii „Sfântul Ilie“ este Emanuela Vancea, care a făcut adevărate minuni. Au fost construite chiliile și o mică gospodărie de unde cei aflați aici să-și procure cele necesare. La mănăstirea din munte se află măicuțe venite din mai multe zone ale țării.

    „Suntem maici adunate din mai multe zone ale țării: Maramureș, Dolj, Tismana, Alba Iulia. Majoritatea provin de la Mănăstirea Strâmba Jiu. Ne-am adaptat foarte bine, spre slava lui Dumnezeu. Facem rânduielile slujbei zilnice, împletim ascultarea cu rugăciunea și suntem în folosul creștinilor și al bolnavilor aflați în spitalul care funcționează în apropiere“, spune maica stareță Emanuela Vancea.

    Credincioșii provin de la Spitalul de Pneumoftiziologie

    Viața nu este ușoară, pentru că legătura cu restul lumii este făcut pe un drum îngust și cu multe serpentine, care iarna este dificil de străbătut din cauza zăpezii care cade din abundență în această zonă. „Este mai greu de urcat iarna. Pe timpul rece rămânem la mănăstire și nu mai plecăm“, spune maica stareță. Credincioșii au început să cunoască această mănăstirea așezată în cel mai frumos loc din Gorj. „Credincioșii vin în special de la Târgu Jiu și de la spitalul de lângă noi“, ne explică stareța Emanuela Vancea.

    Scurta istorie a Mănăstirii „Sfântul Ilie“

    Maica stareță ne prezintă și o scurtă istorie a acestui loc: „În anul 2005 s-a pus piatra de temelie de către Înalt Preasfințitul Teofan cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Mare Muncenic Mină, sub ctitoria părintelui Irinei Silivilașu, protosingherul mănăstirii. În anul 2010 a fost sfințită cu hramul Sfântul Prooroc Ilie, de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Irineu. În anul 2015 a fost ridicată la statutul de mănăstire, fiind în prezent nouă viețuitoare“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: