7.9 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 21, 2021
AcasăSocialCifră record de donatori la Târgu-Jiu

Cifră record de donatori la Târgu-Jiu

Zilnic zeci de de gorjeni trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguină şi ajută ca viaţa să dea o şansă atâtor semeni care au nevoie de sângele lor. Numărul donatorilor, aflat în creştere, a atins în luna mai o cifră record, de peste 600 de persoane, iar cererile de sânge pot fi rezolvate fără probleme.

În cele câteva zile din luna iunie, se pare că media donatorilor s-a menţinut la nivelul celei din luna mai, adică 25-30 de persoane, care dis de dimineaţă se apropie de Centrul de transfuzie din Târgu-Jiu unde donează…viaţă. Cei mai mulţi dintre donatori spun că pentru ei gestul nu aduce motiv de bravadă şi nici nu sunt motivaţi de beneficiile materiale. Spun doar că o fac pentru a ajuta pe cineva a cărui viaţă poate atârna de un fir de aţă, dar uneori simt că este necesar să doneze pentru propria sănătate. Plus că vin de ani buni şi ştiu că nu donează fără nişte analize prealabile care-i pot înştiinţa de vreo schimbare, îmbolnăvire în organism şi pot lua măsuri din timp. „Donez de 7 ani, am avut şi urgenţe medicale, oameni grav bolnavi şi am fost solicitaţi. Eu mă simt bine şi o fac pentru corpul meu”, a declarat altă donatoare consecventă.

“Donatorii români, plătiţi cel mai slab din UE”

Dacă tot vrea să răsplătească statul pe cei care îşi donează sângele ar putea să o facă întrun mod mai consistent, spun unul dintre “veteranii” Centrului de transfuzie, care donează de zeci de ani, cu pauzele de rigoare. Dacă s-ar opri din gestul său salvator, nu s-ar simţi bine, spune omul care nu vrea aplauze sau trofee, ci spune că ar vrea să vadă şi în România mai mult respect pentru donatori ca în ţările europene civilizate. „Consider că e foarte slabă chestia asta cu bonurile de masă, faţă de importanţa sângelui şi mai ales în comparaţie cu alte ţări europene. Cred că la noi sângele este cel mai puţin plătit”, a adăugat unul din cei mai constanţi donatori ai centrului. Cele câteva tichete alimentare în valoare de 65 de lei aproape că nu se simt, dar şi fără ele este greu. Totuşi, acestea rămân pe locul 2. „Mai întâi a fost necesitatea unor analize, apoi a devenit obişnuinţă, organismul s-a obişnuit, îmi face şi mie bine la sănătate. Consider că este bine şi pentru mine şi pentru cei care primesc sânge. Când trece perioada de donare, revin cam la trei luni”, a declarat gorjeanul.

623 de donatori, în luna mai. Media pe zi, 30 de persoane

La Centrul de transfuzie au venit luna trecută peste 600 de donatori, stocurile de sânge sunt asigurate, iar astfel, carenţele pe grupe negative s-au mai diminuat. Cel mai mul se solicită de către centrele universitare, plasmă, spun medicii de la Târgu-Jiu. Sunt momente de bucurie pentru noi, stăm bine la proximativ toate grupele. Am avut o medie constantă de 30 de persoane pe zi. Am făcut faţă şi în general la centrele universiatare trimitem plasmă ca să facem loc noilor reserve, dar trimitem şi unităţi, cu precădere în judeţul nostru”, a subliniat Maria Cazan, medicul şef al Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu.

Pe 14 iunie, de Ziua Mondială a Donatorului, acţiuni mobilizatoare

Deşi nu se poate estima cu precizie în ce perioade gorjenii se îndrepată mai mult spre Centrul de transfuzie, ei bine, prima lună oficială de vară aduce un motiv sigur, Ziua Mondială a Donatorului, ce va fi marcată şi la Târgu-Jiu pe 14 şi 15 iunie prin acţiuni de donare. Organizator este Agenţia Naţională pt Dezvoltare Continuă a Tineretului.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -