Cititoarele de card, pe calea cea bună!

0
11

Nu sunt probleme la cititoarele de card din cabinetele de familie! Cel puțin aceasta este concluzia primelor verificări făcute vineri în județ de către echipele de control ale CJAS Gorj. Controalele au scopul de a depista eventuale lacune în operarea de către furnizorii de servicii medicale a cardului național de sănătate și de a le îndrepta. Ușoare probleme au fost depistate în farmacii.

Echipele de control de la Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate Gorj au făcut vineri primele verificări la Novaci. 10 cabinete de familie si patru farmacii au fost verificate. Dacă pe medicină de familie şi spital, cititoarele de card nu mai sunt chiar o necunoscută, lipsa experienței își spune cuvântul în farmacii. Conducerea CJAS Gorj explică faptul că aceste controale au rol de inițiere și de informare, nu se pune problema, deocamdată, de sancțiuni, dar furnizorii de servicii medicale trebuie să se pună la punct. „Din ce s-a observat, medicina de familie, unde au fost începute testările și activările mai devrene, funcționează destul de bine. S-a observat la farmacii totuși că nu se lucrează foarte bine cu cititoarele, neavând experiență, dar sperăm ca și farmaciile să înveţe până la urmă. Din ce s-a văzut în controlul de vineri, îmbucurător este faptul că în cazul majorității furnizorilor se lucrează destul de bine. La farmacie nelucrând până acum cu ele, practic nu au fost așa de bine pregătiți, sperăm ca toți furnizorii să se pregătească pentru că rolul nostru se încheie și trebuie să își ia rolul în serios”, a declarat Daniel Bondoc, directorul CJAS Gorj.

Cardul de sănătate implementat cu pași mici, dar siguri

În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, nici aici lucrurile nu stau perfect vis-a-vis de un card despre care cu ceva timp în urmă nici nu se bănuia că ne va sta la îndemână. Totuși, purtătorul de cuvânt, doctorul Vasile Stănculete are motive să creadă că lucrurile își vor intra în normal, odată ce atât asigurații vor deprinde obișnuinta cardului de sănătate, dar și furnizorii de servicii medicale vor trece de faza de început a noului sistem implementat. „Alte probleme le-am avea din cauza pacienților care nu au înțeles să-și activeze cardurile la timp și din cauza aceasta, aglomerația apărută în primele zile ale implementării. În orice caz, se pare că activitatea și acțiunea vor decurge la început un pic mai greu, dar pe parcurs se vor rezolva aceste probleme și rezultatul final al acestui lucru va fi excluderea majorității fraudelor din sistemul de sănătate”, a declarat Vasile Stănculete, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Târgu-Jiu.

Nu sunt motive de îngrijorare pentru cei care nu au fost emise carduri de sănătate sau pentru eventualele situații în care, la 1 mai, cardurile nu au fost inițializate. Gorjenii vor putea beneficia de sevicii medicale în baza unei adeverințe eliberate de CJAS Gorj, valabilă 3 luni. Mai mult, tipărirea cardurilor se va face în continuare, practic, pentru cei care împlinesc 18 ani și cei care au devenit asigurați. La capitolul inițializare, în Gorj, numărul cardurilor trece de 65 de mii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here