spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCondamnații trimiși la școală pentru muncă în folosul comunității

    Condamnații trimiși la școală pentru muncă în folosul comunității

    Gorjenii certați cu legea pot presta muncă în folosul comunității inclusiv în unitățile de învățământ. Deși prevederea legislativă a intrat de ceva timp în vigoare și îi pune pe gânduri atât pe profesori, cât și pe părinți, cadrele didactice din Târgu Jiu au fost instruite ieri, din nou, cu privire la această procedură. Potrivit reprezentanților Tribunalului Gorj, o persoană condamnată pentru diferite infracțiuni poate presta muncă în folosul comunității în mai multe instituții publice, printre care și școlile, iar astfel de cazuri au avut loc și în județul Gorj.

    Cadrele didactice din Târgu Jiu au aflat ieri de la reprezentanții Tribunalului Gorj ce au de făcut atunci când un judecător le trimite în școală o persoană certată cu legea. „La suspendările sub supraveghere și la amânarea executării pedepsei se prevede această obligație de muncă în folosul comunității, care poate fi executată fie la o primărie, fie la o școală, în funcție de hotărâre. Aceste proceduri se aplică din 2014, numai că nu au prea fost cazuri la școli. Le-am explicat domnilor directori și domnilor profesori că, potrivit legii, în momentul în care este emisă o hotărâre judecătorească cu obligație de muncă în folosul comunității și se stabilește o unitate de învățământ unde să se desfășoare această muncă, sunt anumite obligații pentru cei de la unitatea de învățământ. Le-am solicitat să transmită de ce fel de activități au nevoie, pentru a fi incluși în baza de date, ca de exemplu îngrijire spații verzi, toaletare, igienizare și așa mai departe”, a declarat reprezentantul Serviciului de Probațiune din cadrul Tribunalului Gorj, Ioana Mălăescu.

    „În general, se dispune la o primărie”

    Oamenii legii știu că o astfel de măsură este privită cu reticență atât de părinții ai căror elevi învață în respectivele școli, cât și de unele cadre didactice. De aceea se urmărește, pe cât posibil, trimiterea la muncă folosul comunității în alte instituții publice. „În general, se dispune la o primărie sau la o altă instituție, însă sunt comunități mici unde nu avem ce face și, automat, trebuie să indicăm două instituții: una este primăria și una este școala. Mai mult de 10 – 11 cazuri nu cred că au fost din 2014”, a mai explicat Ioana Mălăescu. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că procedurile trebuie respectate cu strictețe, pentru a nu fi perturbată activitatea școlară. „Pentru ca să se desfășoare o astfel de activitate, trebuie să existe un protocol foarte riguros, (…) astfel încât activitatea școlilor să nu aibă de suferit”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: