spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialCopiii chiulangii nu mai primesc alocaţie complementară

    Copiii chiulangii nu mai primesc alocaţie complementară

    Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, acordarea alocaţiei complementară va fi condiţionată de prezenţa copilului la şcoală. Dacă până acum elevii „chiulangii” nu erau pedepsiţi pentru absenţe decât cu note proaste sau în cel mai rău caz cu o exmatriculare, acum aceştia trebuie să suporte consecinţe mult mai dure.

    Acordarea alocaţiei familiale complementare şi a celei de susţinere a familiilor monoparentale va fi condiţionată de frecvenţa şcolară a copiilor. Potrivit inspectorului şcolar Ion Elena, acest lucru îi va responsabiliza pe elevi. „Elevii vor fi nevoiţi să frecventeze cursurile pentru că altfel vor fi scutiţi de această alocaţie. Cred că este un lucru bun, iar acest aspect va fi unul de impact şi pentru părinţi, care vor deveni mai interesaţi de soarta copiilor lor”, a spus inspectorul. Familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară beneficiază de alocaţie în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ şi nu înregistrează absenţe nejustificate în cursul unui semestru, care să conducă la scăderea notei la purtare la 8. Familiile beneficiare ar putea pierde acest ajutor financiar în condiţiile în care copiii de vârstă şcolară pe care îi au în grijă ar înregistra mai mult de 20 de absenţe nemotivate. Inspectorul şcolar mai este de părere că această lege va întări foarte mult relaţia dintre părinte şi şcoală. „Părinţii vor deveni interesaţi de activitatea şcolară a copiilor lor, pentru că nu vor să piardă banii. Pentru şcoală va reprezenta un avantaj pentru că, astfel, părinţii vor fi mai activi în activitatea didactică. Sunt persoane care trăiesc de pe urma acestui ajutor”.

    Suspendarea alocaţiei combate absenteismul şcolar

    Unul dintre avantajele implementării acestui proiect este acela că poate preveni absenteismul şcolar. Inspectorii sunt de părere că „faptul că nu vor mai primi bani atât de uşor îi va responsabiliza pe elevi, care reprezintă viitori oameni ai societăţii, o societate bine structurată. Educaţia este finanţată din banii publici iar societatea investeşte foarte mult în elevi. Inspectoratele şi ministerele nu pot ţine în spate oameni care nu prestează şi nu ajută cu nimic sistemul educaţional să evolueze”. Situaţia privind absenţele copiilor va fi transmisă agenţiei teritoriale până pe data de 15 a lunii următoare încheierii semestrului, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj (IŞJ). Pentru anul şcolar în curs, prima situaţie a absenţelor va trebui trimisă de IŞJ până pe 15 iulie. Alocaţia familială complementară va fi cuprinsă, în funcţie de numărul copiilor aflaţi în grijă, între 30 şi 120 de lei, în condiţiile în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este până în 200 lei. Dacă acest venit se situează între 201 lei si 370 lei, cuantumul alocaţiei este cuprins intre 25 lei si 100 lei. Cuantumul alocaţiei de sprijin pentru familiile monoparentale este cuprins între 50 şi 200 de lei, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este mai mic de 200 de lei. Dacă acest venit se situează între 201 şi 370 de lei, familiile beneficiare pot încasa lunar sume cuprinse între 45 şi 180 de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: