spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCopila care se exprimă cu dificultate din cauza unei boli, dar comunică...

    Copila care se exprimă cu dificultate din cauza unei boli, dar comunică prin pictură

    Elena Alexandra Cojocaru are vârsta de 13 ani şi este elevă în clasa a VI-a la Școala gimnazială din comuna gorjeană Văgiulești. Copila suferă de o formă de autism, motiv pentru care se exprimă cu dificultate. Aceasta a găsit, însă, o cale de a comunica cu cei din jur. Pictează și transmite ceea ce simte.

    Mai mult decât atât, familia a creat o pagină pe Facebook prin intermediul căreia lucrările realizate de Elena Alexandra pot fi şi achiziţionate. Picturile sunt vândute pe sume modice, iar banii rezultați sunt folosiți pentru a-i cumpăra Elenei materialele necesare picturii.

    „Elena pictează ca să se relaxeze şi când vrea să-mi spună ceva. Ea nu reuşeşte să spună în cuvinte, de exemplu: «Mami, am văzut un copac frumos». Nu reuşeşte să exprime ceea ce simte şi atunci o face printr-un desen. Aşa călătoreşte prin lumea ei. Pictează ceea ce îşi imaginează“, a precizat Janina, mama Elenei.

    Și-a manifestat înclinația pentru pictură de la patru ani

    Elena a vur primele manifestări artistice de la vârsta de patru, când a început să utilezeze diferite programe pe calculator pentru a edita imagini, după care a început să reproducă manual imaginile pe care le vedea. „Elena foloseşte de la patru ani calculatorul şi a avut mereu o înclinaţie către imagine. Folosea diferite programe de editare a imaginilor şi toţi ne miram cum de ştie să le folosească, când măcar ea nu vorbea. Modifica diferite imagini aşa cum dorea până când a început să le deseneze manual pe coală A 4. Îi plăcea să deseneze ponei. Erau viaţa ei şi îi desena întruna. Încet-încet am încercat să o îndepărtăm puţin de ei. Acum este expertă în a desena personaje din desenele animate japoneze“, ne mai explică mama Elenei.

    A vândut primele patru lucrări

    Familia a dorit să promoveze lucrările realizate de Elena şi atunci le-a postat pe Facebook. Imediat au început să cereri de achiziționare, dar și persoane dornice să cumpere picturile. Unchiul fetiţei, Lucian, care trăieşte În București, s-a ocupat să conceapă o nouă pagină de Facebook. „Fratele meu s-a implicat în conceperea paginii de pe Facebook. Am vrut, iniţial, să fac cunoscut talentul Elenei, iar cineva ne-a întrebat dacă se pot achiziţiona. Contează foarte mult recompensa pentru aceşti copii cu autism. I-am spus că picturile ei vor ajunge la oamenii cărora le place ceea ce desenează. Cineva de la Ploieşti a achiziţionat câteva lucrări. Sumele sunt mai mult decât modifice, dar pentru Elena contează foarte mult recompensa. Am mers şi i-am cumpărat din banii primiţi pensule şi culori. I-a plăcut foarte mult. În mod special pictează natura. Copacii îi plac foarte mult“, ne mai relatează Janina.

    Munceşte în străinătate pentru a-şi ajuta fiica cu tratamentele

    Janina munceşte în Anglia pentru a-şi ajuta fata să urmeze programe de recuperare. Mama copilei ne spune că sumele cheltuite pentru terapie sunt foarte mari, iar statul nu decontează niciun leu: „Era imposibil ca eu să rămân aici şi s-o ajut într-un fel, pentru că urma doar o singură oră pe săptămână de terapie, care era total insuficient. Aşa merge regulat la Timişoara, iar în această vară va merge la Braşov, unde i s-a oferit şapte ore pe zi de terapie. Bineînţeles, totul este contracost. Elena a făcut progrese foarte mari. Este un copil special şi încercăm să-i oferim tot ce putem. Am muncit cinci ani în afară pentru a o putea ajuta pe Elena. Şi tatăl meu a cheltuit foarte mult. Doar ca să mergem în tabăra din această vară trebuie să cheltuim în jur de 7.000 de lei, ca Elena să stea o lună de zile şi să urmeze terapie. Trebuie şi tatăl meu să stea undeva cu chirie“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: