spot_img
13.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăSocialCronica muzicală

    Cronica muzicală

    29 noiembrie 2018, în sala Teatrului Elvira Godeanu, Concertul Filarmonicii târgujiene – Lyra a debutat cu un gând adresat Centenarului Marii Uniri. Sub bagheta dirijorului Mircea Suchici, a fost comemorat compozitorul craiovean Nicolae Julea. Uitat de contemporanii săi, Nicolae Julea se înscrie printre românii de mare talent. Născut la 8 dec. 1908, a studiat în Franța, la Paris, sub îndrumarea profesorului Vincent d’Indy; abordează genul simfonic și cameral, scrie muzică de teatru: Oratoriul „Jeanne d’Arc“, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, Simfonia a I-a, Răscoala 1907; Simfonia a II-a Rustică, Cvartetul de coarde nr. 1 şi nr. 2, Poemul simfonic „Barajul“. În timpul vieții a primit distincții din partea Statului francez și din partea Statului român. Moare la 11 iunie 1986, la Bucureşti. Partea I, din Cvartetul nr. 1 a sintetizat stilul contemporaneității enesciene. În această seară, Nicolae Julea nu a fost uitat de românii săi.

    Programul continuă cu Balada de pe Jiu – inspirată de versurile poetului Ion Popescu Brădiceni, spectacol interesant cu muzică și vers, în recitatea actorului George Drăghescu, compozitor și interpret Mircea Suchici.

    În 1973, muzicologul danez, Peter Ryom, publică, în catalogul care îi va purta numele, integrala operei lui Antonio Vivaldi, astfel că operele descoperite la prima ediție sunt între 740 și 807. Din creația marelui reprezentant al Barocului, ascultăm Concertul pentru 3 viori, în Fa major: I. Allegro II. Andante III. Allegro. Cei trei interpreți imresionează prin talent și dăruire interpretativă: Georgiana Păducel, George Lefteroglu și Ilie Cealîcu.

    Programul a continuat cu o prezență binevenită pe scena filarmonicii târgujiene, pianista Ramona Niculete: originară din Tg-Jiu, a început studiul pianului la 6 ani si jumatate, la Liceul de Muzica si Arte Plastice cu dna prof. Mariana Olaru. Apoi a continuat cu dna prof. Diana Salceanu, Florin Berculescu și Mihaela-Sanda Popescu. În anul 2002, urmează studiile la Timisoara, la Universitatea de Vest- Facultatea de Muzica, clasa distinsei prof. univ. dr. Felicia-Maria Stancovici. Susține recitaluri la Tg-Jiu si Timisoara. Ca profesoara, din anul 2006 dovedește talent didactic, iar elevii săi obțin numeroare distincții. În această seară, Ramona a interpretat Concertul nr 3, op 11, în Mi b major, de Karl Friedrich Abel. Compozitorul se înscrie în contemporaneitatea marelui Johann Sebastian Bach, profesor de compoziție al tânărului Mozart, autor a peste 200 de creații musicale. Rigoarea Barocului a solicitat o interpretare susținută, un dialog permanent orchestră-solist.

    Surpriza serii a fost Livio Mentana, interpretul italian de origine română, mai mult târgujian, care, în urmă cu 55 de ani, debutează pe aceeași scenă, la vârsta de 10 ani. Recitalul său cuprinde o vastă paletă interpretativă, de la subtilitatea jazzului, la sonorități contemporane; Livio Mentana încheie gândul despre talentul românesc care presară lumea ca sarea în bucate.

    Prof. dr. Mihaela Sanda Popescu

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: