spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCu laptele crud la răcit!

    Cu laptele crud la răcit!

    Un nou an, noi griji pentru micii fermieri. Se înmulţesc obligaţiile pe care le au atunci când vine vorba de respectarea normelor europene şi care interzic de la 1 ianuarie comercializarea laptelui crud fără a fi răcit în tancuri speciale. Ca să şi le permită, doar o parte dintre fermieri vor primi ajutor de la Ministerul Agriculturii.

    Laptele crud nu va mai putea fi vândut în orice fel de condiţii. În timp ce de câştigat au marii procesatori, micii fermieri riscă să dea faliment dacă nu se conformează regulilor Uniunii Europene. Tot Uniunea Europeană cere o igienă strictă a grajdurilor, vacilor şi angajaţilor, dar şi echipamente adecvate pentru muls. Dar ce vor face micii fermieri din Gorj, care cresc nu mai mult de una sau două vaci, cât să îşi întreţină familia şi care nu văd rostul unei asociaţii? Lor cine le va da bani pentru tancuri de răcire ?! „Noi am auzit de tancurile acestea de răcire, dar nu ştiu dacă sunt pentru noi, pentru cei care avem o vacă-două. Hrănim familia, mai şi vindem, dar nu mult, câte 2-4 sticle, cu atâtea vin. Care au fermă mare, normal că au nevoie de tanc de răcire, vara, dar noi, nu ştim dacă avem nevoie de răcitor la o vacă….vii cu o sticlă de lapte, iei o pâine sau o sticlă de ulei. O vacă am, vând doar lapte, nu şi brânză”, a declarat o producătoare, aflată la piaţă.

    Răcitorul de lapte, câştig doar pentru marii procesatori

    Există fermieri care au şi până la 17 vaci, dar nu lucrează cu procesatori, şi nu se simt vizaţi de regulile impuse de UE. Vând doar brânza, nu şi laptele.
    Singurii avantajaţi sunt marii procesatori, mai cred aceştia. „Nu face referire la mine, dar pentru micii producători este dezastru. Eu cresc 17 capete de lapte, iar la subvenţie nu mă gândesc. Nu mi-am făcut plan să dau lapte la procesator, vând doar brânză maturată. Imediat l-am muls, l-am închegat. La ora actuală un litru de lapte este 9 lei, dar mira-m-aş să îmi pot permite să cresc 17 vaci şi să dau laptele cu 9 lei. Rentează să fii fermier, dar cu unele adăugiri de la stat”, a declarat un alt producător de lactate. O mână de ajutor pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui vine de la stat, sub formă de subvenţii, dar beneficiarii trebuie să deţină până la 5 capete şi să se unească în asociaţii pentru a-l primi. Fermierul depune un dosar la primărie, de unde acesta va ajunge la APIA, iar mai apoi se virează banii. „Crescătorii de animale care se organizează în forme asociative la nivelul localităţilor îşi vor putea depune cereri pentru acordarea ajutorului de minimis în cazul tancurilor de răcire a laptelui”, a declarat Constantin Negrea, director APIA Gorj. Un tanc de răcire de o mie de litri costa 5 mii de euro. Noile reguli ale Uniunii Europene sunt clare, din acest an fermierii care nu îşi procură tancuri de răcire, nu vor mai ajunge cu laptele la vânzare sau la procesare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: