spot_img
15.4 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCula din lemn din Mătăsari, monument istoric unic în România, a dispărut....

    Cula din lemn din Mătăsari, monument istoric unic în România, a dispărut. „Am simţit o mare durere“

    Un monument istoric reprezentativ pentru România, care se afla pe teritoriul localității gorjene Mătăsari, a dispărut pur și simplu ca urmare a dezinteresului manifestat de autoritățile locale, dar și de către factorii responsabili de la nivelul județului Gorj. Este vorba de o culă din lemn care a existat în Mătăsari. În toată țara mai există o singură construcție de acest gen, tot în județul Gorj, în localitatea Samarinești.

    Arhitectul Pavel Popescu, preşedintele Filialei Euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România, a arătat că, în ultimii ani, Cula de la Mătăsari, a dispărut, pierderea fiind enormă pentru cultura românească: „Una cele două cule de lemn care mai erau în România a dispărut. Este vorba de Cula de la Mătăsari. E o mare pierdere. (…) Acum cinci ani de zile, când am văzut-o eu, se mai putea încă face ceva: un acoperiş, ceva deasupra. Când am fost ultima dată deja toate elementele de acoperiş căzuseră. Am semnalat şi nu s-a făcut nimic. Iar acum acolo este probabil semănat grâu. Am simţit o mare durere şi nu m-am mai putut duce acolo“, a spus Pavel Popescu, într-un interviu pentru agenția Agerpres.

    „Singura culă de lemn care a mai rămas în România“

    O singură culă din lemn mai există în România, în comuna Samarinești. „A mai rămas o singură culă de lemn în România – Cula «Davani» din Samarineşti. Măcar pe aia să ne ţinem cu dinţii să nu dispară, pentru că este singura culă de lemn care a mai rămas în România”, a mai spus preşedintele Filialei Euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România.

    A salvat cula lui „Tudor Vladimirescu“

    Pavel Popescu a început demersurile de salvare a culelor din România în anul 2010, dar autoritățile locale nu au susținut această acțiune: „În urmă cu 10 ani am luat avânt de la toţi colegii mei şi de la bunul Dumnezeu curaj şi încredere şi am acţionat cât am putut ca un simplu arhitect, dar nu am reuşit mare lucru: doar am acoperit cula lui Tudor Vladimirescu (judeţul Mehedinţi), una dintre cele frumoase cule şi pe care mai erau 10 şiţe pe metru pătrat şi apa îmbogăţea stejarul care era în cantităţi imense aici – grinzi, pardoseli, ferestre etc. şi acolo creşteau ciupercile. Au reacţionat destul de repede, au pus un acoperiş care a costat extraordinar de puţin, dar am salvat cula lui Tudor Vladimirescu. Este o chestie pentru care spun „Mulţumescu-Ţi Ţie, Doamne, că s-a întâmplat!”. Dar, din păcate, atât”, a adăugat Pavel Popescu.

    Acesta a arătat că în Cula „Tudor Vladimirescu” şi în cea de la Brabova, judeţul Dolj, s-au găsit baloţi de şiţă pentru acoperiş din anul 1970.

    26 de cule mai sunt în România

    În prezent, în România mai sunt 26 de cule (în judeţele Vâlcea – 7, Argeş – 5, Gorj şi Mehedinţi – câte 4, Dolj – 3. Olt – 2, Teleroman – 1), patru case culă (3 în Gorj şi una în Mehedinţi) şi două turnuri (câte unu în Olt şi Dolj).

    Culele sunt întâlnite între Dunăre, Carpaţi şi dreapta Oltului. Acestea reprezintă, alături de biserici, unele dintre cele mai vechi construcţii pe pământul românesc şi forma de locuinţă cea mai originală şi mai pitorească.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: