spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocial”Cule în Lumină” la Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”

    ”Cule în Lumină” la Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”

    Cadou de sărbători pentru Muzeul Naţional ”Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Grupul CEZ în România a donat machetele 3D realizate de către studenții de la UAUIM în cadrul proiectului Cule în Lumină. Astfel  machetele culelor I. C. Davani, Eftimie Nicolaescu și Cioabă Chintescu au făcut obiectul unei expoziții itinerante din Târgu Jiu și au fost donate pentru a face parte din expoziția permanentă a Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”.

    Tema evenimentul organizat la Târgu Jiu a fost „Între tradițional și modern, alături de Brâncuși”, respectând toate condițiile de siguranță, pentru cei care își doreau să simtă #energiapentrubine a unui #Acasă de odinioară. Participanții au putut afla mai multe informații despre rolul culelor în istorie, despre etapele proiectului Cule în Lumină și s-au putut bucura de expoziții de grafică, reinterpretarea unor obiceiuri tradiționale, transpuneri în trecut prin povestirile istoricilor invitați la eveniment. „Donarea materialelor către Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi” dar și recunoașterile primite în cadrul numeroaselor competiții, legitimează încă o dată eforturile noastre de a readuce culele în lumină. Ne bucurăm că aceste machete, parte a proiectului nostru prin care ne-am propus promovarea celor mai valoroase construcții ale Olteniei, vor putea fi vizitate în continuare în cadrul muzeului. Rămânem încrezători că și celelalte părți implicate încă de la început în proiect vor continua alături de noi misiunea de a integra drumul către cule, în circuitele turistice ale celor care bat drumurile Gorjului. Cât despre acțiunile care urmează, vom reveni cât de repede cu noutăți pentru că păstrăm în acest proiect o mare bucățică din sufletul nostru oltenesc, sau nu”, a declarat Ondrej Safar, Country Manager CEZ România.

    Identitate locală

    Conducerea Muzeului speră ca această acțiune să fie un prim pas pentru salvarea acestor cule atât de importante pentru patrimonial national. ”Mulțumim CEZ România pentru această donație! Suntem onorați de faptul că reprezentanții companiei care derulează proiectul ”Cule în Lumină”, pe care îl considerăm un pas important în salvarea de la uitare și ruinare a patrimoniului cultural, au ales să doneze instituției noastre machetele reprezentând  3 cule gorjenești, în pericol de dispariție. Aceste lucrări vor putea fi văzute în cadrul unei expoziții în incinta Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”, legătura dintre ele și instituția noastră fiind tocmai elementele de arhitectură. Culele au fost sursă de inspirație pentru stilul neoromânesc, caracteristic și Casei ”Barbu Gănescu” – sediul Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”. Această inițiativă a Grupului CEZ în România de a pune în lumină o valoroasă parte a istoriei noastre este o responsabilitate în plus, pentru noi toți, de a ne implica în salvarea patrimoniului cultural și arhitectural gorjenesc și de a include în circuitul turistic aceste obiective de o importanță majoră, mai ales pentru identitatea locală, dar și națională.”, Denisa Șuță, Manager Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”.

    Despre proiectul ”Cule în lumină”

    Grupul CEZ în România a lansat un program de recunoaștere a rolului istoric pe care culele oltenești le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a comunităților de la nordul Dunării, în parteneriat cu cercetătorii de la Institutul Național al Patrimoniului. Proiectul ”Cule în lumină” este una dintre cele mai importante inițiative civice pentru cunoașterea unei părți importante din istoria regiunii. Acesta își propune să contribuie la înțelegerea factorilor geopolitici, sociali și economici care au condus la dezvoltarea acestor construcții emblematice ale Olteniei. Cula oltenească este o construcție rezidențială fortificată din piatră, cu două sau trei etaje, asemănătoare unui turn. Construite în  secolele XVIII – XIX pentru adăpost și apărare în fața invaziilor otomane, culele oltenești sunt astăzi inedite adaptări ale nevoii de apărare. Ele reprezintă o mărturie a stilului de viață, a evenimentelor istorice și politice care au determinat apariția și răspândirea acestui tip de locuință de apărare și veghe.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: