spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialCultivatorii de tomate luați la verificări de către Direcția pentru Agricultură

    Cultivatorii de tomate luați la verificări de către Direcția pentru Agricultură

    Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Gorj derulează au plecat pe teren pentru a verifica cultivatorii de tomate înscrişi în programul de subvenţii. Petra Ochişor, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că au fost realizate deja două verificări. Se urmăreşte starea de vegetaţie la beneficiarii din Târgu Jiu şi la Stăneşti. Alţi 14 cultivatori de tomate vor fi controlaţi până pe 10 mai de către angajaţii Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

    ”În această perioadă consilierii din cadrul Direcției pentru Agricultură Gorj efectuează verificările privind rodirea la cultura de tomate, la beneficiarii care sunt înscriși în programul de susținere a acestei culturi. Au fost efectuate două verificări la doi beneficiari ăn Tg-Jiu și în Stănești, urmând ca până la sfârșitul perioadei de 10 mai să se verifice și la ceilalți 11 beneficiari, situația și starea de vegetație a acestor culturi”, a declarat Petra Ochișor.

    Statul acordă o subvenţie de 3.000 de euro pentru fermierii care cultivă şi valorifică 2 tone de tomate în spaţii protejate pe o suprafaţă minimă.

    De altfel de mai mulţi ani, fermierii români care cultivă roşii în spaţii protejate (sere, solarii,) pot beneficia de un ajutor de minimis – ajutor acordat unei întreprinderi, a cărui valoare cumulată pe durata a trei exerciții financiare, exercițiul financiar în cauză și două exerciții financiare precedente, nu depășește echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro.

    Ministerul Agriculturii vrea să prelungească, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care producătorii de roşii în spaţii protejate care doresc să beneficieze de ajutorul de minimis de până la 15.000 de euro pot să valorifice produsele.

    Fermierii care cultivă tomate în spaţii protejate şi care au aplicat pentru a beneficia de ajutorul de minimis de cel mult 15.000 de euro ce se acordă anul acesta îşi vor putea valorifica produsele şi în perioada 1-15 iunie, se arată într-un proiect de HG aflat în dezbatere publică. Potriivit legislaţiei în vigoare, perioada de valorificarea a producției prevăzute se face în perioadele ianuarie-mai inclusiv și/sau noiembrie – 20 decembrie inclusiv.

    „În primăvara anului 2019, pe fondul unei nebulozități accentuate în perioada înfloririi și a temperaturilor scăzute înregistrate până în apropierea datei de 1 aprilie, necorelate cu factorii de creștere și dezvoltare, a avut loc o decalare a perioadei de vegetație și întârzierea tuturor celorlalte fenofaze. Astfel, înflorirea și legarea întârziată au determinat fructificarea și coacerea tardivă a fructelor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

    Potrivit documentului citat, în urma analizelor efectuate în piețe a reieșit faptul că nu toți fermierii înscriși în prima fază a programului de susţinere a producţiei de tomate au reușit să valorifice tomatele la piață. Or, dacă nu demonstrează că şi-au valorificat marfa în perioada stabilită de lege, aceştia nu pot fi declaraţi eligibili şi nu pot încasa fondurile.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: