spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialCurăţenie…la puterea a treia

    Curăţenie…la puterea a treia

    Odată cu primăvara a debutat şi Luna Curăţeniei, o lună în care toţi cetăţenii ar trebui să participe la ecologizarea spaţiilor, în zonele unde locuiesc. Dacă unii sunt harnici şi pun umărul la acţiunea demarată de municipalitate, alţii sunt cât se poate de indiferenţi. Autorităţile spun, însă, că dacă nu se vor conforma cetăţenii riscă şi sancţiuni, care îi vor ustura serios la buzunare.

    Curăţenia este în toi. Autorităţile locale spun că la acţiune trebuie să participe toţi cetăţenii, indiferent că stau la casă sau la bloc. Potrivit lui Ionuţ Jilăveanu, directorul Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, acţiunile de ecologizare sunt în plină desfăşurare. „Pe data de 1 martie Primăria Târgu-Jiu a demarat o acţiune, Luna Curăţeniei. Am intrat aproape în toate cartierele din municipiu, sunt acţiuni de vopsitorie, de reparaţii, coşuri, bănci, toaletări, chiar foarte multe toaletări, avem foarte multe solicitări în acest sens şi încercăm să le facem faţă. E vorba doar de toaletări, nu de tăieri de copaci. Avem acţiuni şi cu asociaţiile de proprietari, multe dintre ele au făcut acea curăţenie înainte să ajungem noi acolo. Acţiunea de marcaje rutiere merge mai greu, încă nu putem să lucrăm noaptea pentru că avem temperaturi scăzute, şi dacă avem sub 5 grade Celsius afară nu se usucă acea vopsea şi avem probleme, dar le executăm pe timpul zilei. O să vină acea săptămână în care în şcolile participă la diferite acţiuni de ecologizare, avem foarte multe solicitări în acest sens, am început deja să împărţim zone, să mergem pe cursurile râurilor, să facem aceste lucrări de ecologizare. Tot cu copiii, în această perioadă vom executa plantări”, a spus Jilăveanu, în cadrul unei conferinţe de presă. Sfârşitul lunii martie aduce la Târgu-Jiu încă două acţiuni importante. „În data de 31 martie, aşa cum am făcut şi în anii trecuţi o să avem o acţiune de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, o campanie , diverse echipamente electrocasnice. Tot în 31 martie o să avem o acţiune numită Ora Pământului. Pentru o oră vom stinge iluminatul public în parcul Central şi Parcul de la Coloană. Este o acţiune care se desfăşoară la nivel de ţară”, a adăugat Jilăveanu.

    Oamenii nu înţeleg importanţa selectării deşeurilor

    Acţiunile de curăţenie a zonelor din municipiu reprezintă priorităţi şi pentru reprezentanţii Polaris, care se văd nevoiţi să le explice oamenilor permanent importanţa selectării deşeurilor. „În luna septembrie am început o campanie de selectivă. Am împărţit saci din casă în casă şi le-am explicat oamenilor de ce să facă selectivă. Din septembrie până în prezent s-au împărţit aproximativ 64 de mii de saci, undeva la 9.000 de saci pe lună. Am făcut grafice speciale pentru ridicarea acestor saci. Am mers din casă în casă, avem două maşini care se ocupă de ridicarea acestor saci, dar cu toate acestea avem zone unde oamenii nu au fost destul de receptivi. Vom merge zilele următoare din nou şi le vom explica oamenilor care este destinaţia acestor saci. Per ansamblu în tot oraşul sunt probleme. Cu toate că s-au făcut investiţii, oamenii nu plătesc nimic în plus. Dacă anul trecut aveam 30 de puncte de colectare, într-un an de zile am reuşit să dublăm aceste puncte de colectare dintre blocuri”, a spus Luis Popa director general Polaris Târgu-Jiu. Tot de la 1 martie angajaţii Polaris au început să facă curăţenie în toate zonele oraşului, pe partea de salubritate iar acest lucru se poate observa. Reprezentanţii firmei de curăţenie spun însă, că mai este mult de lucrat. „Noi de pe data de 1 martie am început să facem curăţenie pe lângă ţarcurile noastre, acele platforme care se regăsesc între blocuri. Am început să le vopsim, unde este nevoie le sudăm, le reparăm, înlocuim plasa uzată, şi nu în ultimul rând dacă este nevoie punem bitum. Pe de altă parte am încheiat un contract cu o spălătorie din Târgu-Jiu şi până la sărbătorile de Paşti şi să spălăm aproximativ 700 de eurocontainere. În această perioadă cei care stau la case au început să taie via, gardul viu. Avem o rugăminte la aceştia în sensul că trebuie să le scoată toate la poartă. Nu contează că pe lângă pubela de gunoi care o scot în fiecare săptămână mai există un sac doi de viţă de vie. Oamenii nu plătesc nimic în plus. Tot cu Primăria şi Poliţia Locală vom mai demara o acţiune în cartierele unde sunt cetăţeni de etnie romă, în cartierele Obreja şi Panduraş, acolo unde se ştie că majoritatea se ocupă cu comercializarea hainelor vechi, şi vom încerca să le explicăm să le scoată la poartă, să nu se mai ducă cu ele pe câmp, fără să plătească nimic în plus”, a adăugat Luis Popa.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: