spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialDascălii au o nouă lege

    Dascălii au o nouă lege

    De astăzi intră în vigoare noua lege a educaţiei, care accentuează şi mai mult nemulţumirile profesorilor. Cum acestea nu sunt puţine, neliniştile profesorilor din toată ţara, cresc exponenţial.

    Învăţământ obligatoriu de 10 clase, introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar şi trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, dar şi o altă formă de bacalaureat pregătită pentru generaţiile viitoare sunt câteva dintre prevederile noii legi. Tot pe noua lege, este prevăzută creşterea normei didactice de la 16 la 18 ore şi aici apar semnele de întrebare vis-a-vis de stabilitatea posturilor. Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din Învăţământ, peste 3000 de profesori din toată ţara , cu 25 de ani vechime şi grad I sunt ameninţaţi de şomaj. În judeţul Gorj, însă, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) asigură că nu se pune problema ca vreun profesor titular să plece în şomaj. „Nu se pune problema ca în Gorj, cadrele didactice titulare să intre în şomaj. Mai mult, nici suplinitorii bine pregătiţi nu au motive de îngrijorare. În afara faptului că ei au contract pe un an de zile, restul depinde de calitatea muncii lor la catedră, pentru că pot obţine continuitate. Singurul criteriu de a intra în şomaj sau în sistemul educaţional din Gorj este rezultatul concursului naţional de la jumătatea lunii iulie”, a declarat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Gorj. În ceea ce priveşte modificarea normei didactice, tot conducerea instituţiei dă asigurări că „profesorii gorjeni nu vor fi afectaţi vizibil, dat fiind că majoritatea cadrelor didactice au încadrarea de 18, 19 sau 22 de ore , având câteva ore la plata cu ora. Cel mult de suferit vor avea disciplinele deficitare ca şi număr de ore, dar acest lucru nu se va răsfrânge asupra titularilor”.

    „Profesorii vor fi afectaţi”
    De cealaltă parte, sindicaliştii din învăţământul gorjean spun că „profesorii care îşi completau norma cu cele două ore rămase vor fi, cel mai probabil, afectaţi. iar varianta ca în liceele mari, profesorii cu vechime să nu aibă de suferit, e destul de fragilă. Sperăm totuşi ca realitatea să contrazică acest lucru”, a declarat Florinela Ponta, preşedinte SLI Târgu-Jiu. Sindicatele din învăţământ au dorit ca anumite articole din lege să fie amânate de la aplicare până în toamnă, din raţiuni didactice şi de teama bulversării anului şcolar. Atitudinea lor a rămas fără ecou, iar temerea s-a dovedit şi ea neîmpărtăşită, evident, de ministrul Educaţiei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: