spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialDe anul viitor SE INTERZICE FOLOSIREA PESTICIDELOR pe anumite SUPRAFEȚE AGRICOLE!

    De anul viitor SE INTERZICE FOLOSIREA PESTICIDELOR pe anumite SUPRAFEȚE AGRICOLE!

    terenNoi reguli vor fi puse în aplicare de anul viitor! Fermierii trebuie să știe că noile măsuri au drept scop creșterea performanței legate de protejarea mediului la nivelul fermelor, dar și un acces mai facil la sumele alocate ca și plăți directe.

    Condițiile pentru plata pe înverzire obligă fermierii să respecte trei mari reguli apreciate ca fiind benefice pentru mediu, inclusiv rotația culturilor, menținerea pajiștilor permanente și alocarea unui procent de cel puțin 5% din suprafața arabilă pentru culturi verzi și nu numai. În privința acestui ultim aspect, țările membre au avut libertate în alegerea criteriilor pentru suprafețele pot fi eligibile în Zona de Interes Ecologic (ZIE), în funcție de prioritățile naționale. Astfel, s-au putut include aici terenurile pârloagă, pâlcurile de arbuști și copaci, perdelele forestiere sau solele cultivate cu plante verzi, fixatoare de azot, scrie Agrointel.ro. Noile reguli care intră în vigoare vin ca un rezultat al analizării obligațiilor la plata pe înverzire pentru anul 2016, când s-au constatat ce îmbunătățiri se pot aduce pentru ca fermierii că respecte mai ușor condițiile de eligibilitate, dar și să contribuie mai mult la protejarea mediului, inclusiv a biodiversității.

    Printre schimbările-cheie introduse de noile reguli sunt: simplificarea definiției pentru ce se constituie ca Zonă de Interes Ecologic (ZIE) și ce condiții trebuie îndeplinite ca suprafața să devină eligibilă în acest sens; o mai mare flexibilitate pentru ceea ce se califică parte a ZIE, în special cu privire la aspectele ce țin de arealul natural; o mai mare flexibilitate pentru statele membre UE în legătură cu perioadele impuse pentru rotația culturilor, în funcție de condițiile climatice, interzicerea pesticidelor pe suprafețele productive sau cu potențial productiv care intră în ZIE. Deși noile reguli au intrat în vigoare din 3 iulie, ele nu trebuie transpuse în legislație și nu se impun ca și aplicare până anul viitor, în 2018. Abia atunci fermierii vor putea depune o nouă cerere unică la APIA în acord cu noile condiții pentru înverzire. Cu toate acestea, multe state ale Uniunii Europene au ales deja să implementeze măsurile pentru ca fermierii să poată beneficia de flexibilitatea noilor reguli chiar din acest an.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: