spot_img
13.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăSocialDe Buna Vestire se sfinţesc viile la Runcu

    De Buna Vestire se sfinţesc viile la Runcu

    Credincioşii gorjeni au marcat ieri Buna Vestire şi s-au bucurat la ceas de Sfântă Sărbătoare aşa cum îi îndeamnă tradiţia. Au mers la biserică, au ascultat slujba şi cuvântul Domnului, dar mai ales au simţit cum primăvara nu a uitat să le zâmbească. Localnicii comunei Runcu şi-au adus aminte împreună că, an de an, pe 25 martie, pentru ei ziua vine încărcată cu semnificaţii. Pentru ei, sfânta zi de sărbătoare aduce ceva din trecut, prezent şi viitor şi reaminteşte generaţiilor că rodul lăstarilor de vie trebuie binecuvântaţi.

    Un ritual plin de farmec şi spiritualitate a reunit zeci de săteni din Runcu, pentru a merge în sfinţitul podgoriilor de vie. Cu aracii drepţi, frumos tăiată şi legată, via Runcului a fost ieri luminată şi încălzită de un soare generos de martie. Oamenii satului spun că, vremea de Paşte este precum cea din ziua Bunei Vestiri şi a Floriilor. Preotul satului şi localnicii au participat ieri la slujba de sfinţire a viilor la Runcu. Ritualul nu este o premieră pentru sătenii din Runcu, pentru că au învăţat din generaţii că via se sfinţește de Buna Vestire. Cu aghiazma împrăştiată de busuiocul preotului şi rugăciunea care o însoţeşte, lăstarii de vie sunt ocrotiţi de ploi şi cele rele, iar rodul lor va fi unul spornic. Parte importantă din ziua de ieri a fost sfinţirea troiţelor ridicate de oameni şi autorităţi, iar de dimineaţă până seara, misiunea preotului nu se dovedeşte niciodată una uşoară. Zeci de oameni aveau coşuri cu merinde de post şi colivă, pe care în dreptul troiţelor le-au împărţit localnicilor. Nu a lipsit peştele gătit special pentru o zi de dezlegare din post, iar bucuria a fost cu atât mai mare. După slujba de dimineaţă, alaiul bisericesc a pornit cu steagurile spre troiţe unde a avut loc o nouă slujbă de sfinţire. „Ce să spun maică, decât că este un obicei aici la noi, ne închinăm, dăm de pomană şi preotul sfinţeşte via să fie ocrotită de mana, ploi şi boli. Este frumos că din tată în fiu aici, la Runcu, oamenii vin să participe la obicei”, a spus Reta Neamţu, una din femeile în etate, care au văzut şi ştiu multe din viaţa satului. „Aşa este în fiecare an aici de Buna Vestire. Sfinţim viile şi dăm de pomană, din vinul de peste an ca să rodească şi mai mult şi mai bine. Este o dovadă de credinţă, dar este şi de preţuire a obiceiurilor lăsate din străbuni”, a zis un alt localnic care a făcut pomană.

    An de an, se sfinţesc viile pentru rod

    Nu a trebuit mult să înţelegem că Sfinţirea Viilor este unul din cele mai frumoase si trainice obiceiuri gorjene, care este readus la viaţă în fiecare an de localnicii din întreaga comună Runcă. Ieri, de Buna Vestire a fost rândul sătenilor din Runcu să se bucure de datina lor, pentru că după un calendar bine stabilit şi în celelalte sate, are loc acelaşi ceremonial. Preotul a ţinut să adreseze câteva cuvinte pentru a reaminti tuturor că semnificaţia zilei este nu doar religioasă, ci şi una de suflet, iar spiritualitatea oamenilor împrumută un crâmpei şi oamenilor. Într-o astfel de zi, Buna Vestire, trebuie să fim cu toţii conştienţi că duce la îndeplinirea uneia din frumoasele tradiţii de binecuvântare a viilor, a holdelor, a ogoarelor ca Domnul să le ferească de stricăciunea insectelor şi a oamenilor răi. Aceste rugăciuni sunt pentru fiecare dintre noi un prilej de pornire la muncă în anul acesta cu speranţă şi bucurie că vor vedea rodul muncii lor”, a spus preotul paroh din comuna Runcu, Vasile Popescu. Cum la mare sărbătoare nu puteau lipsi nici copiii şi momentele lor artistice, ei bine, copiii din Runcu au pregătit un program de cântece bisericeşti care s-au contopit cu atmosfera evlavioasă. Nu oricum însă, ci cu iz de tradiţie, pentru că micuţii şi-au pus costumele populare şi-au încălzit vocile şi au cântat cu drag. De altfel, despre însemnătatea zilei, dascălii au spus că oamenii trebuie să şi-o aducă aminte mereu. Localnicii din Runcu ştiu că prin rugăciunea făcută la fiecare viţă de vie, sunt înlăturate cele rele. Sfinţirea reprezintă pentru ei şi un prilej de a reînnoda tradiţiile şi de a-şi preţui şi mai mult recolta bogată. Urmând şirul dealurilor cu podgorii şi troiţe, preoţii sfinţesc lăstarii de dimineaţă până seara. Toţi cei prezenţi la obicei degustă vin din rodul de peste an, şi pomenesc atât pe cei morţi cât şi vii. Ritualul bisericesc este deja mai mult pentru copii, tineri şi bătrânii care privesc cum cartea bisericească se deschide în mâinile preoţilor la rugăciuni şi învăţăminte.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: