spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesDe la salariu ciuntit, la ajutorul de şomaj

    De la salariu ciuntit, la ajutorul de şomaj

    Profesorii din toată ţara, se află la un pas să îngroaşe rândurile şomerilor. Asta, dacă, noua Lege a Educaţiei, intră în vigoare pe 10 februarie.

    Prin creşterea normei de la 16 la 18 ore, 3500 de profesori din întreaga ţară cu o vechime de peste 25 de ani şi grad 1, se vor trezi că rămân pe tuşă. Şi ca şi când, situaţia din învăţământ nu ar avea destule iţe încurcate, nodul se încâlceşte şi mai rău cu acest articol, care „nu ar face altceva decât să bulverseze complet anul şcolar”, potrivit Florinelei Ponta, preşedintei Sindicatului Liber din Învăţământ din Târgu-Jiu. Aceasta a fost prezentă la Băile Tuşnad, alături de ceilalţi sindicalişti din ţară, pentru a trage un semnal de alarmă, cu privire la efectele actualei legi a educaţiei. Cum timpul trece, iar cu 10 februarie, legea ar putea intra în vigoare, liderul SLI, Târgu-Jiu, subliniază că „ministrul ar putea preîntâmpina bulversarea din plin an şcolar, dacă ar da un ordin de amânare. Mai mult, nu cele două ore adăugate la normă, de la 16 la 18 ore, ar fi o problemă, ci faptul că luate de la unul, la altul dintre colegi, vor rămâne cei cu vechime fără catedră. Nu ştiu ce să mai spun, avem legile şi miniştrii care-i merităm, dar nici aşa. Asta ne e răsplata, că am dăruit la catedră 25 de ani de carieră, iar după tăiere, ce mai urmează, uşa în nas. Să se debranşeze de dascăli, asta vor?” astfel sună indignarea unui cadru didactic din Târgu-Jiu, care preferă anonimatul.

    Alarmă în rândul profesorilor

    Semnalul de alarmă a fost tras zilele trecute de Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), prin aceea că, lipsa normelor metodologice, va duce la aplicarea după ureche a „Legii Educaţiei”. „Din perspectiva resursei umane, dacă nu apare un ordin de ministru care să clarifice situaţia colegilor noştrii cu gradul I şi vechime peste 25 de ani, vom asista la 6.600 de norme didactice care vor dispărea, în speţă aproximativ 3.500 de colegi de-ai noştri, vor intra în şomaj, prin aplicarea legii, colegi cărora noi le vom asigura asistenţa juridică, pentru a-şi recupera drepturile în instanţă. Daca ministrul nu vine cu precizări clare, pe marginea metodologiei de aplicare a acestei legi, pe 9 februarie vom asista la acest lucru”, a afirmat secretarul general al FSLI, citat de „Cronica Română”. La rândul său, preşedintele de onoare al FSLI, Aurel Cornea, a acuzat faptul că, noua lege a educaţiei, a creat un haos generalizat în sistemul de învăţământ. „În loc să asistăm, în fapt, la reformarea sistemului de învăţământ, asistăm la acest haos. Această lege nu asigură competenţe profesionale şi pe meserii, se diminuează perioada de şcolarizare la noua clasă obligatorie. Pentru cadrele didactice nu s-a realizat nimic, prin aceasta lege, care sa ducă la stabilizarea forţei de muncă şi motivarea ei şi în ceea ce priveşte managementul, asistăm la o restrângere a drepturilor, pentru că liderul de sindicat, nu mai are nici dreptul de observator în Consiliul de Administraţie”, a mai spus Aurel Cornea. Conducerea FSLI s-a întâlnit la Băile Tuşnad cu lideri de sindicat şi secretari generali din toate judeţele ţării, pentru a discuta pe marginea „Legii Educaţiei”, dar şi a Legii salarizării unice sau a contractului colectiv de muncă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: