spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăSocialDe Mucenici, bărbaţii au avut dezlegare la băut

    De Mucenici, bărbaţii au avut dezlegare la băut

    Sărbătoarea Sfinţilor celor 40 de Mucenici a fost sărbătorită şi în judeţul Gorj, aşa cum ne-am obişnuit dealtfel. Bătrânii noştri încă mai păstrează tradiţia, iar femeile încă nu au uitat să „plămădească” aluatul celebrelor prăjituri. Coincidenţă sau nu, ieri a fost sărbătorită şi Ziua Bărbatului, o zi cu însemnătate deosebită pentru bărbaţii gorjeni, care au primit dezlegare, pentru a bea cele 44 de pahare de vin.

    Femeile de la ţară nu au uitat de sărbătoarea Sfinţilor celor 40 de Mucenici. Încă de dimineaţă „bătrânele satului” s-au apucat să frământe aluatul, asezonat cu nucă şi miere. Fiecare etapă, din procesul pregătirii bucatelor pentru masa de Mucenici, reprezintă un întreg ritual, fiecare cu povestea şi însemnătatea lui. O bătrână de 70 de ani, din comuna Bâlteni, încă mai prepară aceste delicatese. „Asta e un obicei, aşa m-am pomenit, cu 44 de pahare şi cu mucenici. Se dă de pomană la morţi, se pomeneşte şi se bea şi 44 de pahare. Se ung cu miere se pune nucă. Să fim dulci, tot anul să ducă relele şi vrajba şi ura, să fim dulci cum e mierea. Aşa se moşteneşte ziua de azi, cu 44 de mucenici şi 44 de pahare”.

    Focuri aprinse în curţi, pentru a înlătura relele

    O altă tradiţie, păstrată prin părţile locului este aprinderea Focului de Mucenici. Acesta este aprins în curţile oamenilor, în preajma animalelor dar şi în grădinile acestora, pentru a purifica pământul şi ai feri de rele şi spirite păgâne. În ziua de 9 martie, ultima zi a Babei Dochia erau efectuate practici precreştine, specifice începutului de an nou: aprinderea focurilor era una dintre aceste practici, care s-a păstrat până în ziua de azi. Datorită focurilor aprinse prin curţi şi grădini, satele din judeţul Gorj se confundau în dimineaţa zilei de 9 martie cu nişte nori de fum. Focurile care se aprindeau cu gunoaiele rezultate din curăţirea terenului şi anexelor gospodăreşti aveau, alături de caracterul ritual, şi un rol practic. Când focul se înteţea, membrii gospodăriei, în special tinerii, săreau peste flăcări în aşa fel încât fumul să pătrundă printre haine. Potrivit bătrânilor, fumul, pătruns în hainele tinerilor era un fel de binecuvântare, un lucru care purta noroc. Bătrâna din comuna Bâlteni a mai spus, legat de acest ritual „Se fac focuri, pe la porţi, prin curţi, pe la pomi, pe la vite, să fim feriţi de şerpi şi rele. Se face focul să se ducă lighioanele, pe la vite, pe la porci. Odată se aduna boji şi se punea pe foc. Acum au mai dispărut aceste plante dar tot facem focul, pentru că aşa e tradiţia”. Cei mai încântaţi de aceste acţiuni sunt copiii, care se trezesc încă de dimineaţă şi merg pe dealurile din apropiere, în căutarea plantei necesare aprinderii focului.

    Gorjenii au băut cele 44 de pahare

    Tot legat de această sărbătoare este şi ritualul practicat, de bărbaţi, acela de a bea cele 44 de pahare. Potrivit istoriei, obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare de vin în ziua de 9 martie, început de An agrar, este o reminiscenţă a sărbătorilor bahice ale antichităţii. Oamenii credeau că vinul băut la Mucenici se transforma de-a lungul anului în sânge şi putere de muncă. Coincidenţă sau nu bărbaţii au găsit de cuviinţă ca 9 martie să reprezinte Ziua Lor, deşi oficial, aceasta este sărbătorită pe 5 mai. În comuna Bâlteni, bărbaţii au păstrat această tradiţie şi au băut cele 44 de pahare. Comparativ cu mediul rural, unde se mai păstrează obiceiul, cei din mediul urban au uitat de mult acest lucru „Ştiu că e ziua bărbatului, dar nu cred că voi bea cele 44 de pahare. E prea mult şi în plus de asta, trebuie să merg la muncă. La noi au fost uitate aceste tradiţii”, a spus un târgujian.

    Bărbaţii au fost „cadonaţi” cu o sticlă de vin

    Dacă femeile au fost sărbătorite toată săptămâna trecută, acum a venit şi rândul bărbaţilor să petreacă şi să se bucure de o zi numai a lor, în compania prietenilor. O tradiţie din această zi este ca bărbaţii să bea 44 de pahare de vin pentru ca să fie sănătoşi şi să nu se lipească bolile de ei tot anul. Mergând pe această premisă, primarul municipiului Târgu-Jiu, nu s-a lăsat mai prejos şi în conferinţa de presă, organizată ieri, chiar în sediul primăriei, Cârciumaru le-a dăruit jurnaliştilor câte o sticlă de vin şi le-a urat „la mulţi ani”. Întrebat dacă va respecta tradiţia celor 44 de pahare, edilul a răspuns zâmbind „nu voi bea pentru că nu am voie”. Chiar dacă Ziua Bărbatului este celebrată oficial pe 5 mai, acest lucru nu i-a oprit pe bărbaţi să petreacă şi ieri, închinând cupe de vin şi şampanie, în speranţa că vor mai exista şi alte ocazii de acest gen.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: