spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialDescoperire cu valoare în podul unui gorjean

    Descoperire cu valoare în podul unui gorjean

    Savu Pânişoară, un cetăţean din satul Curtişoara, a descoperit din întâmplare, în podul casei, unde locuia de mai bine de zece ani, acte vechi de aproape 200 de ani. Acestea au o valoare culturală dar şi memorială inestimabilă, lucru atestat de specialiştii de la Muzeul Judeţean Gorj.

    Cetăţeanul gorjean, dorind să renoveze casa, moştenire de la străbunici, a dărâmat acoperişul, iar pe ruinele acestuia a găsit actele. „Le-am găsit pe o etajeră plină de praf. Nu ştiam nimic de ele. Eu m-am mutat cu soţia în această casă acum mai bine de zece ani, dar nu am avut niciodată curiozitatea să văd ce se află acolo. Am fost nevoit să renovez acoperişul şi astfel am dat de aceste acte”, a spus bărbatul. De precizat este faptul că imobilul aparţinea lui Gheorghe Ungureanu, originar din Curtişoara. Acesta a murit la vârsta de 80 de ani, lăsând moştenire casa, cu toate bunurile materiale, strănepotului Savu Pânişoară. Actele datează din anul 1861, iar printre acestea se regăsesc un act de cununie dar şi un act de vânzare, semnat şi ştampilat cu parafa Principatelor Unite Române. Actele sunt scrise în limba chirilică şi limba latină.

    Actele, donate Muzeului Judeţean „ Alexandru Ştefulescu”

    Cetăţeanul „norocos” nu a dorit să păstreze numai pentru el această bucurie. Astfel gorjeanul a mers la muzeu ieri dimineaţă, unde a făcut un act de donaţie pentru aceste acte, ca toţi gorjenii să aibă posibilitatea să le vadă şi să le poată studia. Directorul instituţiei, Dumitru Hortopan, s-a arătat foarte încântat de iniţiativa gorjeanului de a dona aceste acte foarte vechi. „Sunt foarte fericit că se face o astfel de donaţie. În Muzeu chiar aveam nevoie de un act de cununie de la 1860. Aveam numai un act de botez de la acea vreme”, a mărturisit Hortopan. Cât despre însemnătatea documentelor, acesta a precizat că „documentul privitor la actul de vânzare cumpărare dar şi acela de cununie, care aparţineau comunităţii respective, au valoare memorială pentru familie dar şi valoare istorică deosebită pentru muzeu. Actele datează din vremea domniei lui Cuza, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt scrise în limba română cu caractere chirilice dar şi cu caractere latine”. Potrivit directorului instituţiei, actele vor fi expuse în cadrul unei expoziţii de ştampile şi parafe vechi, săptămâna aceasta.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: