Dezbatere pentru promovarea produselor tradiţionale! Oficial din Ministerul Agriculturii, prezent la Târgu-Jiu

0
13

produse traditionaleAutorităţile locale şi judeţene, specialişti în agricultură, precum şi producători agricoli s-au întrunit astăzi la Târgu-Jiu, pentru a găsi soluţii în ceea ce priveşte promovarea produselor tradiţionale din judeţul nostru. La eveniment a participat şi consilierul ministrului Agriculturii, Ionuţ Deaconeasa.

consilier ministerul agriculturiiToţi cei prezenţi au fost invitaţi să deguste din preparatele tradiţionale special pregătite de producători autohtoni. Dulceaţă de soc, dulceaţă de trandafiri, de căpşuni, siropuri, miere şi alte delicatese au fost doar câteva dintre produsele expuse astăzi. O familie din Peştişani a pus bazele unei astfel de afaceri şi speră să poată comercializa dulceţurile obţinute chiar din recolta proprie. „Încă nu suntem la stadiul de profit, suntem într-un stadiu incipient de promovare a produselor şi încercăm să aflăm cât mai multe despre modul de comercializare”, spus Gheorghe Vintilescu.

intalnire agriculturaAutorităţile încearcă să găsească soluţii, astfel încât aceste produse autohtone să fie recunoscute şi peste hotare. „Aceasta este o primă întâlnire dintr-un ciclu mai vast de întâlniri pe care dorim să le realizăm în perioada următoare pentru ca şi în judeţul Gorj să avem produse tradiţionale pentru că deocamdată suntem codaşi la acest lucru şi nu ne face plăcere, dar împreună cu reprezentanţii Ministerului, sperăm să le aducem şi pe plan european, pentru că iată avem ce prezenta şi din judeţul Gorj. Aşadar în perioada următoare împreună cu sprijinul atât al Consiliului Judeţean, al Prefecturii Gorj, al Primăriei Târgu-Jiu precum şi al celorlalte primării din judeţ să putem să devenim mai puternici pe această piaţă românească şi europeană”, a declarat Alin Petrică, director adjunct al Direcţiei Agricole Gorj.

produse traditionale 2Prezent la Târgu-Jiu, la dezbaterea pe tema produselor tradiționale, Ionuţ Deaconeasa – consilier al ministrului Agriculturii a precizat care sunt cele mai importante modalităţi de promovare atât la nivel naţional cât şi european a produselor tradiţionale româneşti. „Obiectivul nostru principal este promovarea sistemelor europene de calitate, identificarea de produse cu potenţial pentru a aplica la aceste sisteme europene de calitate. Vrem să vă prezentăm modalitatea de promovare prin aceste sisteme”, a precizat Ionuţ George Deaconeasa, consilier al ministrului Agriculturii.

Totodată, acesta a subliniat, în cadrul întâlnirii de astăzi, importanţa implicării autorităţilor în ceea ce priveşte acordarea de sprijin producătorilor de produse tradiţionale.

La nivel european România are înregistrate doar patru produse alimentare pe care se regăseşte logo-ul comunitar referitor la indicaţia geografică sau denumirea de origine protejate şi anume „Magiunul de prune de Topoloveni”, „Salamul de Sibiu”, „Novac afumat din Ţara Bârsei” şi „Telemea de Ibăneşti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here