spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesDirecţia Sanitar Veterinară Gorj, în alertă!

    Direcţia Sanitar Veterinară Gorj, în alertă!

    Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj sunt în alertă, de o săptămână, după ce mai multe cantităţi de lapte cu antibiotice au fost identificate pe rafturile magazinelor din România. Până în prezent, au fost verificaţi aproximativ 50 de producători gorjeni, iar acţiunile de acest gen continuă la nivelul judeţului.

    Şi DSVSA Gorj s-a aliniat normelor autorităţilor şi a declanşat un nou control în rândul fermierilor, de aproximativ o săptămână, la fabricile de lapte, centrele de colectare, micii producători, micile exploataţii cu animale de la care se recoltează laptele pentru centrele de colectare, dar şi la controversaţii ţărani care vin în pieţele din Gorj pentru a-şi vinde produsele lactate. Asta, pentru a identifica dacă şi la Gorj există substanţe medicamentoase în produsele lactate. La nivelul judeţului Gorj există două fabrici de lapte şi peste 100 de centre de colectare care, cu siguranţă, nu scapă de verificările riguroase ale inspectorilor Direcţiei Sanitar-Veterinare. „Pentru că a fost o serie de sesizări, la nivel naţional, vis-a-vis de prezenţa unor substanţe medicamentoase în lapte, de o săptămână am desfăşurat o serie de acţiuni de control la fabricile de lapte, la centrele de colectare, la micii producători, micile exploataţii cu animale de la care se recoltează laptele pentru centrele de colectare sau cei care vin cu brânzeturi către pieţele agroalimentare. Am verificat 48 de producători. Din fericire, am constatat că nu există neconformităţi cu privire la prezenţa antibioticelor în deosebi în lapte. Îmbucurător este că nu avem boli în evoluţie la această specie”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

    Acţiunea de tuberculinare, pe final

    Această acţiune nu este singura desfăşurată, în această perioadă. Ea se suprapune cu cea de tuberculinare a celor peste 50 de mii de bovine din Gorj. Chiar şi calitatea laptelui de la automatele amplasate în municipiul Târgu-Jiu este verificată de reprezentanţii DSV Gorj, dar şi întreg circuitul produsului, de la ferma de la care provine şi până la comercializarea lui. „În această săptămână încheiem acţiunea de tuberculinare a întregului efectiv de bovine de la nivelul judeţului Gorj. Nu avem, în acest moment, nicio suspiciune de îmbolnăvire. Verificăm şi starea de prospeţime a alimentelor care vin pe piaţă. Am recoltat foarte multe probe de la toţi producătorii de brânzeturi şi produse lactate de pe piaţă pentru a vedea dacă încărcătura microbiană este sau nu, ceea ce denotă că respectă sau nu condiţiile de prelucrare acasă şi în centrele de colectare. Avem 8 automate de lapte, acele automate stradale din pieţe sau anumite zone din municipiul Tâgu-Jiu este un lapte controlat; sunt analize care se fac lunar şi la ferma de la care se recoltează laptele”, a mai spus Iliuţă. Antibioticele pot ajunge în lapte prin două modalităţi: prin furaje sau prin tratamentul cu antibiotice făcut animalelor bolnave. Legea interzice în acest caz vânzarea laptelui pe piaţă. Laptele de la un animal tratat cu antibiotic poate fi comercializat abia după două-trei săptămâni de la finalizarea tratamentului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: