spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesDisponibilizări masive în minerit şi energie

    Disponibilizări masive în minerit şi energie

    Întâlnirea liderilor de sindicat de la Căciulata, la care au participat şi directorul Companiei Electra, Constantin Bălăşoiu, şi cei ai Complexurilor Energetice, s-a lăsat cu o stare de tensiune şi nervi întinşi la maxim, în special din partea reprezentanţilor USMO. În cadrul strategiei miniere şi energetice în perioada 2010-2030, viitorul director al Companiei Electra a transmis sindicatelor că, pentru o mai bună eficientizare dar şi pentru încadrarea în costuri, se va impune ca în 2011 să aibă loc masive disponibilizări în cele două sectoare de activitate. În faţa disponibilizărilor de mii de oameni, sindicatele au decis să înceteze activitatea în data de 10 ianuarie 2011.

    În opinia administraţiei, în situaţia în care se va înfiinţa Electra, numărul disponibilizaţilor va fi de 4300 iar dacă Electra nu va intra pe piaţă în 2011, numărul celor ce vor rămâne fără un loc de muncă să fie de 6100. Practic reducerea costurilor se va face într-un procent de 22% . Aceste propuneri nu au fost îmbrăţişate de către reprezentanţii sindicatelor din întregul bazin al Olteniei, care au declarat un „nu” hotărât reducerilor de personal. Liderul de sindicat de la Cariera Roşiuţa, Mihai Popescu, a declarat pentru Impact că „sindicatele sunt total împotriva disponibilizărilor. Dacă, totuşi, vor avea loc, ele se vor face cu condiţia creării de alternative, caz în care minerul sau energeticianul este pus să aleagă oferta pusă la dispoziţie de administraţie”. Popescu a mai precizat că, în următoarea perioadă, vor urma alte întâlniri în cadrul comisiilor mixte sindicate –administraţie pentru punerea la punct a detaliilor priviind structura viitoarei Electra. Nu trebuie trecută cu vederea, sub nici o formă, atmosfera tensionată creată de Bălăşoiu, ocazie ce a făcut ca liderii de sindicat să vină cu fel de fel de propuneri menite să tragă un semnal de alarmă. Dacă una din propuneri a fost cea cu privire la încetarea activităţii pe 3 ianuarie şi organizarea unui miting de protest pe 10 ianuarie 2011, cealaltă a vizat doar încetarea activităţii din 10 ianuarie, aceasta fiind şi cea care a rămas în picioare.

    Sindicaliştii nu vor disponibilizări

    În calitate de preşedinte al sindicatului din cadrul Carierei Roşiuţa, Mihai Popescu a declarat că „suntem împotriva disponibilizărilor, vom fi alături de colegii de la USMO. Reducerea costurilor cu 22 % înseamnă că, în 2011, de la Roşiuţa să plece aproximativ 250 de mineri din cei 1300. Nu vom accepta”. Nemulţumit de decizia luată de către administraţie este şi liderul Sindicatului de la Mina Tehomir, Marin Zamfir, cu atât mai mult cu cât consideră că activitatea de subteran va fi vizată cel mai mult de această etapă a disponibilizărilor. „Ni s-a spus că, pentru a fi competitivă Electra, trebuie să aibă loc disponibilizări. Se pare că acest proces va începe din primul trimestru al anului 2011. Nu sunt de acord cu reducerile de personal, chiar dacă la noi este o problemă cu preţul pe tona de cărbune. Pentru Mina Tehomir, această reducere ar însemna închiderea subteranului, cu toate că producem, avem preţul de cost pe tonă la nivelul carierelor”, a declarat Zamfir. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan, a declarat că „astăzi, conducerea Uniunii va da un comunicat de presă în care va face cunoscute deciziile stabilite şi luate în cadrul Consiliului de Coordonare al FNME”. În următoarea perioadă se pare că vor avea loc discuţii şi întâlniri de negociere cu reprezentanţii Guvernului, pentru stabilirea unui program social. Liderii de sindicat au mai precizat că, în cadrul întâlnirii de la Căciulata, avută cu ceilalţi colegi, au stabilit că se impune negocierea unui plan social care să fie permanent şi continuu dar şi prevăzut de lege. „Minerul ce va rămâne fără un loc de muncă trebuie să ştie exact ce trebuie să facă, ce variantă are la dispoziţie, ce perspective de loc de muncă i se oferă”. În viitoarele discuţii ce vor avea loc cu reprezentanţii Guvernului , reprezentanţii USMO şi FNME, adică liderii de sindicat, sunt hotărâţi să ceară păstrarea facilităţilor prevăzute de Ordonanţa 116, condiţiile deosebite de carieră să fie valabile şi în 2011, iar în viitoarea Electra salariaţii să deţină un procent de 10%. Reducerea costurilor cu 22 % va însemna, mai exact, ca din peste 8000 de angajaţi ai SNLO, 2500 să plece acasă dacă nu se va înfiinţa Electra, iar dacă această companie va lua naştere, să fie restructurate doar 1800 de locuri de muncă. Cât despre cele două complexuri energetice, aici varianta pesimistă prevede 1400 de disponibilizări, iar cea optimistă doar 1000.

    Politicienii se opun

    Primvicepreşedintele PDL Gorj, Severus Militaru, a precizat că se opune disponibilizărilo printr-un NU categoric. „Punctul meu de vedere este acelaşi cu cel al sindicatelor. Voi avea o discuţie cu domnul Ministru Ariton pentru a afla în ce stadiu este Electra, dacă se mai face sau nu şi care este viziunea dânsului cu privire la ceea ce se întâmplă dar şi cu privire la crearea de alternative”, a precizat Militaru. Nemulţumit de viitoarele mii de disponibilizări este şi liberalul Dian Popescu. În calitate de preşedinte la PNL Gorj, Dian Popescu a precizat că „actualul guvern este unul fără direcţie şi sens, face permanent greşeli. Aştept ca decidenţii să ia poziţie prin schimbarea actualului Guvern. În Gorj vor fi mii de oameni ce vor rămâne fără un loc de muncă”. Aceeaşi poziţie o au şi social –democraţii. Vicepreşedintele PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, a precizat că „au loc disponibilizări doar pentru că sectorul minier şi energetic este condus de către PDL, dacă ar fi condus altcineva nu ar fi avut loc nici în anii trecuţi, nici în 2011”.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    3 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: