Acasa / Social / Drepturile românilor, discutate pe înțelesul elevilor. Ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero a stat de vorbă cu școlarii gorjeni

Drepturile românilor, discutate pe înțelesul elevilor. Ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero a stat de vorbă cu școlarii gorjeni

Ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, a ajuns la finele săptămânii trecute la Târgu-Jiu pentru a promova un proiect dedicat tinerilor, “Informare acasă! Siguranță în lume!“. Evenimentul a avut loc în incinta amfiteatrului Colegiului Național „Spiru Haret”, unde câteva sute de elevi au luat parte la discursul oficialului.

Campania își propune să informeze asupra drepturilor pe care persoanele care vor să se stabilească în afara granițelor le au în țările membre UE, precum și asupra riscurilor la care se expun odată cu decizia de a munci în străinătate. De asemenea, vor fi informați în legătură cu siguranța la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecția față de abuz și exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susținerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piața muncii, precum și numerele de urgență în caz de necesitate. „Suntem astăzi, la Târgu-Jiu, în cadrul Campaniei ”Informare acasă! Siguranţă în lume!”, o campanie naţională derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, alături de toate ministerele cu atribuţii în domeniu. Campania se desfăşoară în două etape, prima în mai-iunie, dedicată tinerilor și ce-a doua etapă o vom derula în lunile septembrie-octombrie. Atunci ne vom axa în special pe informarea cetăţenilor care doresc să muncească sezonier, în special în agricultură, unde cele mai multe dificultăţi şi cele mai multe evenimente nefericite pentru cetăţenii români au fost atunci când au plecat din ţară, au ajuns în ţările respective, nu a fost locul de muncă promis, ba mai mult, li s-au luat documentele, au devenit prizonieri, au ajuns să fie sclavi, plătiţi cu o sumă de bani foarte mică. E foarte important pentru cei care doresc să muncească în afara graniţelor să ştie că în cadrul Ministerului Muncii există platforma Eures, unde pot să găsească toate aceste oferte disponibile în ţările din lume şi în special din Uniunea Europeană”, a spus Natalia Intotero.

Discuții după tragedia din Ungaria

Ministrul a afirmat la Târgu Jiu că va purta discuţii şi cu oficialii care răspund de Ministerul Transporturilor cu privire la societăţile care efectuează transport internaţional de persoane. „Noi dorim să îi informăm pe români că e bine, pentru a preîntâmpina necazuri, să plece cu anumite cunoştinţe de aici de acasă, în sensul că, de la început, să caute un loc de muncă oferit în condiţii bune şi cu carte de muncă, să fie atenţi la ofertele de muncă şi la firmele care fac selecţia, să fie atenţi la firmele care transportă – şi pe această cale vă aduc la cunoştinţă că dorim să avem o discuție cu domnul ministru al Transporturilor pentru a ne veni în sprijin şi a implica mai departe transportatorii, cei care fac transport internaţional, aţi văzut şi dumneavoastră tragedia care a avut loc în Ungaria şi e absolut necesar şi ei să ne vină în sprijin şi să disemineze această informaţie. Chiar ne dorim să avem o discuţie cu transportatorii şi, din partea Ministerului Transporturilor, să obţinem o listă cu transportatorii autorizaţi, pe care o să o transmitem tuturor misiunilor diplomatice, dar şi tuturor reprezentanţilor mediului asociativ. O vom publica şi noi pe site-ul ministerului, pentru a-i informa pe cetăţeni că statul garantează pentru cei care sunt autorizaţi, pentru ceilalţi e o asumare proprie a răspunderii”, a mai spus oficialul venit de la București.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*