Ecaterina Teodoroiu, comemorată în locul în care a murit în urmă cu 103 ani

0
161

Un eveniment de comemorare a împlinirii a 103 ani de la moartea Eroinei de la Jiu a avut loc chiar în locul în care Ecaterina Teodoroiu a fost împușcată de două ori în piept de trupele inamice în localitatea Fitionești, din județul Vrancea. În locul în care și-a dat ultima suflare a fost ridicat un monument. Aici a avut loc evenimentul de comemorare, la care a participat publicistul gorjean Dorin Brozbă, autor a unui film documentar despre viața Ecaterinei Teodoroiu, și Sandu Iscrulescu, doi promotori ai adevărului și frumosului, care au donat două plăci de marmură, una montată pe locul unde a căzut Cătălina, Poienile Popii-Dealul Secului, la 22 august 1917, iar cealaltă, pe Valea pârâului Glod, unde a fost înmormântată Eroina, în perioada 23 august 1917-5 iunie 1921.

„În frumoasa localitate Fitionești, județul Vrancea, toată suflarea comunității, de la mic la mare, a participat pe Valea Glodului, la comemorarea a 103 ani de la trecerea în eternitate a eroicei fete gorjene, Ecaterina Teodoroiu, căzută pe aceste legendare locuri, pentru o Românie mare și frumoasă.

Sincere și respectuoase mulțumiri pentru sprijin și pentru implicare a domnilor Iordache Cazacu, primarul comunei Fitionești, Dănuț Mihai, viceprimar, și Dănuț Cristian, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea. Somn lin și liniștit, româncă nemuritoare!“, a transmis Dorin Brozbă.

Cum a murit Ecaterina Teodoroiu

Eroina de la Jiu, una dintre cele mai puternice femei din istoria României, a fost răpusă pe 22 august 1917 în luptele de pe platoul Munceulului, din judeţul Vrancea. Se afla la comanda unui pluton, având gradul de sublocotenent. S-a aruncat în luptă, strigând la cei care o urmau: „Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”. La scurt timp, a fost împuşcată de două ori în piept. A fost citată în „Ordinul de zi“  de către Comandantul Regimentului 43 / 59 Infanterie Lupeni: „În timpul ciocnirei de ieri noapte, pe Dealul Secului, a căzut în fruntea plotonului său, lovită în inima‑i generoasă, de două gloanţe de mitralieră, voluntara Ecaterina Teodoroiu, din compania 7‑a.

Pildă rară a unui cald entusiasm, unit cu cea mai stăruitoare energie, aceea, pe care unii au numit‑o cu drept cuvânt „Eroina de la Jiu“, şi‑a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie, de orice deşartă ambiţie, numai din dragostea de a apăra pământul ţărei noastre, cotropit de duşmani. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălţimea celor mai viteji apărători ai ţărei sale, pe cari i‑a întrecut prin puterea, cu cari îşi înfrângea slăbiciunea femeiască, ştiind să dovedească vigoarea bărbăţiei de trup şi de suflet şi calităţile întregi ale unui ostaş îndrăzneţ, neobosit şi plin de entusiasmul de a se face folositor cu orice preţ“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here