spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialEdilii din comunele afectate de alunecările de teren, puşi să facă împrumuturi

    Edilii din comunele afectate de alunecările de teren, puşi să facă împrumuturi

    Primarii din localităţile afectate de alunecările de teren sunt nevoiţi să facă împrumuturi pentru a repara drumurile. Ajutorul de la Guvern nu a mai ajuns la Gorj, reprezentanţii Prefecturii anunţând primarii să remedieze pe cont propriu problemele cauzate de alunecări şi inundaţii. La Gorj, sinistraţii din satul Cârligei încă mai aşteaptă materiale de construcţii, de la alte prefecturi din ţară, pentru a-şi repara casele.

    bumbesti-pitic-alunecari-5

    Primarii localităţilor afectate de alunecările de teren s-au descurcat pe cont propriu cu refacerea drumurilor care au luat-o la vale, în urma inundaţiilor. În această situaţie este primarul comunei Bumbeşti Piţic. Acesta nu a mai primit bani de la Guvern aşa cum i se promisese şi a efectuat lucrări de consolidare a drumului cu bani din bugetul local. Problemele au rămas, însă, în satul Cârligei din localitatea Bumbeşti Piţic, unde 15 localnici aşteaptă materialele de construcţie promise de guvernanţi pentru reconstrucţia caselor distruse de alunecările de teren. Subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca, susţine că au fost promise materiale de construcţie, dar acestea nu au mai ajuns la Gorj, ele urmând să fie trimise sinistraţilor din partea unor prefecturi din ţară. „Noi am făcut toate demersurile care stăteau în responsabilitatea noastră. Așteptăm să vedem ce decizie se va lua la nivelul Guvernului. Ce pot să vă spun este că unde erau cele mai mari probleme la Bumbești- Pițic s-a stabilizat acea alunecare de teren, deci nu o să mai fie nevoie, din ultimele informații, să se construiască casele. Autoritățile locale au finalizat refacerea drumului care fusese distrus prin alunecare și prăbușire și continuă să amenajeze și drumul care merge spre zona agricolă pentru că oamenii trebuie să cosească fânul și nu au posibilitatea să îl aducă. O să vedem ce se întâmplă și dacă va fi cazul vom interveni. La momentul respectiv, noi am solicitat sprijin și de la alte prefecturi din țară. Ne-au răspuns foarte mulți oferindu-ne fie materiale, dar deocamdată suntem în stand-by şi vom reveni la solicitare numai dacă va fi cazul să se reconstruiască”, a explicat Sorin Arjoca. În urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor din vara trecută, judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş trebuiau să primească bani de la Fondul Social European pentru decontarea lucrărilor la drumuri, ziduri de sprijin şi locuinţe. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că primarii nu au bani pentru investiţii, chiar dacă sumele urmau să fie rambursate.

    Sorin ArjocaSubprefectul Sorin Arjoca le recomandă edililor să recurgă la împrumuturi pentru ca, ulterior, facturile să fie decontate de Uniunea Europeană. „S-a făcut o solicitare către toate primăriile din județ care au avut probleme cu inundațiile de anul trecut din luna iulie și luna mai, pentru că la solicitarea Guvernului s-a aprobat de către Fondul European Social decontarea acestor cheltuieli de la nivel Comisiei Europene, în mod special pentru județele Gorj, Vâlcea și Argeș. Pentru ca aceste decontări să aibă loc, primarii trebuie să fi executat acele lucrări și să prezinte documente. Cred că au înțeles toți și vor încerca cei care nu au resurse să facă cât de cât din bugetele proprii. Dacă nu au bani, pot face împrumuturi pe bugetul local, pot solicita anumite sume de la Consiliul local pentru că banii sunt cerți, ei vor veni, dar nu se știe când”, a conchis Sorin Arjoca, subprefect de Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: