spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăSocialEl este gorjeanul care a realizat prima școală de fete la Târgu-Jiu...

    El este gorjeanul care a realizat prima școală de fete la Târgu-Jiu și a ctitorit două biserici!

    savoiApariția primei școli de fete în municipiul Târgu-Jiu este legată de numele pitarului Constantin Săvoiu Surcel, născut în anii 1812. Acesta a fost cunoscut ca un filantrop al urbei noastre, fiind și ctitorul unei importante biserici din Târgu-Jiu, dar și a altui lăcaș de cult care a devenit mai târziu mănăstire.

    savoiu2Familia lui Constantin Săvoiu era deținătoarea unor suprafețe impresionante de teren în zona localității Borăscu, loc unde își duceau traiul și aveau o casă impunătoare. Constantin Săvoiu a fost căsătorit cu Ecaterina Frumușanu, fiica lui Constantin Dinu Frumușanu și soră cu oamenii politici Tache și Ștefan Frumușanu, precum și cu Sevastița Frumușanu, ulterior căsătorită cu Zamfir Pârâianu. În volumul scriitorului Ion Duguleanu aflăm detalii despre activitatea sa prin care a reușit să își pună amprenta asupra orașului nostru. „Deși nu a fost printre participanții activi la Revoluția de la 1848 era cunoscut, însă, pentru ideile sale liberale În anul 1854 a fost arestat de către autoritățile vremii sub acuzația că aducea în Craiova vești de la unul dintre fruntașii revoluționari, generalul Gheorghe Magheru . Câteva luni mai târziu, din inițiativa sa, se înființează la Târgu-Jiu prima școală de fete din oraș. Două decenii după aceea, ea este transformată în școală secundară de fete, iar aceasta îi poartă acum numele, școala fiind zidită pe un teren pe care familia sa îl cumpărase de la Smaranda Călinescu. Și clădirea școlii este zidită prin eforturile sale financiare, iar mobilierul acesteia a fost achiziționat în urma unei subscripții publice”, scrie Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2012.

    scoala constantin savoiuÎn timpul vieții a ctitorit și două biserici, din care una a devenit mănăstire mai târziu. „ A rămas, de asemenea, cunoscut în istoria orașului și a județului ca unul dintre marii filantropi, astfel îl vom afla printre ctitorii principali ai Bisericii Sfinții Împărați, alături de cumnații săi, Ștefan Frumușanu și Sevastița Pârăianu. Tot la inițiativa și cu sprijinul său s-a zidit, în anul 1865, Biserica Dealu Mare din comuna Borăscu, transformată în mănăstire în anul 1992”, Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2012.

    În anul 1859, Constantin Săvoiu făcea parte din Camera Legiuitoare, reprezentând acolo categoria marilor proprietari de terenuri din județul Gorj, împreună cu colonelul Nicolae Bibescu, mica proprietate fiind reprezentată de către AGA C.N Brăiloiu, iar orașul orașul Târgu Jiu de către Iancu Sâmboteanu. Constantin Săvoiu a decedat în anul 1878.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: