3.3 C
Târgu Jiu
luni, noiembrie 28, 2022
AcasăSocialElevi de la Liceul Novaci, în practică la pensiunile din Rânca! Pănescu:...

Elevi de la Liceul Novaci, în practică la pensiunile din Rânca! Pănescu: „Sunt foarte mulțumit de copii!”

La Liceul Teoretic Novaci învață elevi din numeroase comune ale județului, iar cei care sunt la profilul „Turism și alimentație publică” (fie la liceu, fie la școala profesională) fac practica la câteva pensiuni din stațiunea Rânca. Constantin Pănescu, proprietarul Pensiunii Panoramic, spune că elevii sunt foarte receptivi și învață repede tainele meseriilor de ospătar, recepționer şi lucrător în structuri de cazare.

panescuOferta educațională pentru anul școlar 2016-2017 a Liceului Teoretic Novaci a cuprins și formarea unei clase profesionale pe specialitatea turism, pe lângă cea de liceu, deja existentă. Pentru ca elevii acestor specializări să aibă unde face parctica necesară, conducerea Liceului novaci a încheiat parteneriate și contracte cu agenți economici din Rânca. Grație acestor parteneriate, elevii au putut să facă practică (o lună de zile este obligatoriu) și în iarnă, dar vor face și în această primăvară. Nouă dintre elevii de la școala profesională au făcut parctica la pensiunea Panoramic, deținută de familia lui Constantin Pănescu. Afaceristul se declară mulțumit de adolescenții care au venit la Rânca: „Într-o clasă sunt 20 de elevi și nouă fac practica la mine. Clasa de profesională este nou înființată, de anul acesta școlar și m-am bucurat. Unii fac la mine, alții la alte câteva pensiuni din Rânca. Noi îi ajutăm să înțeleagă tainele meseriei, ce înseamnă să fii lucrător într-o unitate de cazare. În ospătărie se câștigă bine, avem elevi foarte pricepuți, receptivi la ce le spunem, care învață foarte repede. Am avut fete care după câteva zile în bucătărie, cu pizzerul, au făcut pizza pe care am putut-o scoate la vânzre! Sau ospătari care se descurcă foarte bine. La Panoramic le asigurăm cazare, masă. Sunt copii harnici! Sunt foarte mulțumit de ei”, a declarat Constantin Pănescu. Profesorul Adriana Lăzărescu este diriginte la clasa a XII-a, profilul Turism și elevii săi fac practica la Pensiunea lui Pănescu. Și dascălul, la fel ca afaceristul local, spune că elevii sunt foarte pricepuți: „Am rămas surprinsă că s-au descurcat foarte bine, au învățat foarte multe lucruri care le vor fi de folos pe viitor. Elevii mei au mai făcut practică în iarnă și mai au două săptămâni de făcut. Unii dintre ei vor merge la facultate, alții vor căuta să se angajeze. Sunt mândră de ei, de toți! De exemplu, doi băieți au venit la domnul Pănescu cu sugestia să introducă Tiramisu în meniu și dânsul i-a ascultat. Avem elevi din Crasna, Alimpești, Roșia de Amaradia, Baia de Fier, Novaci și alte localități. Avem elevi care au mai fost la pensiune la Rânca și după ce au făcut practica, iar domnii de acolo sunt foarte mulțumiți de ei!”, a spus profesorul Adriana Lăzărescu.

Pănescu, nemulțumit de autorități!

În altă ordine de idei, Constantin Pănescu este foarte nemulțumit de felul în care autoritățile județene tratează problemele existente în Rânca. O altă nemulțumire este legată de activitatea celor de la CNADNR, care au anunțat că Transalpina nu se va deschide, gonind în acest fel turiștii. „Rânca este, poate, singura zonă din Gorj care încă mai oferă locuri de muncă. Noi avem aici peste 5.000 de locuri de cazare și domnii de la CNADNR, spunând că nu se deschide Transalpina, ne-au gonit turiștii. Am avut nouă camere rezervate care s-au retras, urmau să vină de Paște, dar când au auzit de Drumul Regelui, n-au mai vrut să vină. De cinci ani trenează procesul cu Romstrade. Autoritățile nu se implică. Pentru ministrul transporturilor e mai importantă Centura de la Târgu-Jiu decât Transalpina! Nu e bine. Nici noi, cabanierii, proprietarii de pensiuni nu mai vrem să pierdem bani. Suntem 700 de investitori în Rânca. Păcat! Avem decidenți cărora nu le pasă. Am avut un singur om capabil la Drumuri național, pe domnul Lumezeanu, era inginer de drumuri și poduri și l-au dat afară. Să pună specialiști! (…) Am purtat discuții și cu senatorii și deputații de Gorj. Vedem ce iasă. Promisiuni de susținere sunt multe”, a afirmat afaceristul Pănescu.

Un nou telescaun la Rânca. Turiștii vor putea fi preluați de la intrarea în stațiune

0
Un nou telescaun va funcționa, din această iarnă, în zona montană Rânca. Turiștii vor putea...

Acțiune de control la Rânca. Reprezentanții Aparegio verifică branșamentele ilegale

0
O acțiune de control a operatorului de apă Aparegio va avea loc la sfârșitul acestei...

Peste 80 de maidanezi din zona Rânca au fost sterilizați

0
Peste 80 de câini maidanezi din zona montană Rânca au fost sterilizați de o echipă...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!