Escadrila „Albă“, unică în istoria aviației, sărbătorită pe Aerodromul Barza

0
254

Împlinirea a 80 de ani de la înființarea Escadrilei „Albe“, din care a făcut parte din aviatoarea gorjeană Virginia Duțescu, a fost sărbătorită miercuri, 24 iunie, la Aerodromul din localitatea Barza, comuna Dănești.

Manifestarea a fost organizată de Asociația Cultural Istorică «Dumitru și Maria Pleniceanu“ și de Asociației de Reconstituiri Istorice ˛Ferdinand I»

Istoricul Andrei Popete Pătrașcu, președintele Asociației Cultural Istorică «Dumitru și Maria Pleniceanu“, a precizat că escadrila a fost unică în istorie pentru că a fost formată doar din femei, care au reușit să salveze mii de vieți omenești: „În urmă cu 80 de ani avea să se înființeze în cadrul Aviației Regale a României celebra Escadrilă Sanitară, cunoscută ulterior sub numele de Escadrila Albă, așa avea să intre în istorie.  Această escadrilă a fost unică prin faptul că era alcătuită doar din femei pilot. România scria în urmă cu 80 de ani o pagină glorioasă în istoria aeronauticii, prin prisma faptul că se înființa prima escadrilă de aviație sanitară formată exclusiv din femei extraordinare care au salvat mii de vieți în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din Gorj, de la Târgu Cărbunești, pleca una dintre aceste aviatoare. Vorbim despre Virginia Duțescu. Ea, alături de buna ei camaradă, Mariana Drăgescu, născută în Oltenia, au scris istorie. Avem nevoie de modele, de valori care să ne dea identitatea noastră de astăzi. Nu întâmplător a Asociația Cultural Istorică «Dumitru și Maria Pleniceanu“ și Asociația de Reconstituiri Istorice ˛Ferdinand I» se află astăzi la Târgu Jiu pentru a omagia așa cum se cuvine aceste eroine. Din nefericire, doar aici la Târgu Jiu se organizează un eveniment de marcare a celor 80 de ani scurși de la înființarea Escadrilei Albe și este trist că se întâmplă acest lucru“.

În cadrul manifestării a avut loc și o prezentare a uniformelor de aviație  din perioada 1940-1944, printre care s-a numărat uniforma Regelui Mihai I în grad de mareșal de aviație. „Suntem prezenți cu uniforme ale escadrile albe, cu uniforma Regelui Mihai I în ținută de mareșal de aviație, alături de ofițeri ai Gărzii Regale din acea perioadă“, a spus Andrei Popete Pătrașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here