spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialEveniment de excepţie pentru cultura Gorjului

    Eveniment de excepţie pentru cultura Gorjului

    Ieri a avut loc, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj (CJCPCT), vernisajul expoziţiei „Odinioară, pe valea Gilortului” o expoziţie cu obiecte de artă populară, fotografii şi documente înregistrate în cadrul Taberei de cercetare etnofolclorică ,,C-tin Brăiloiu”, ediţia a VIII-a, 2013. Tot în această zi a avut loc şi o lansare de carte, dar s-a acordat şi premiul „Al. Doru Şerban”, într-o nouă ediţie de excepţie.

    Expoziţie de marcă la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. În cadrul Zilelor Culturii Populare în Gorj, la sediul instituţiei de cultură a avut loc vernisajul expoziţiei „Odinioară, pe valea Gilortului” o expoziţie cu obiecte de artă populară, fotografii şi documente înregistrate în cadrul Taberei de cercetare etnofolclorică ,,C-tin Brăiloiu”, ediţia a VIII-a, 2013. „În această dimineaţă dorim să vernisăm expoziţia aceasta de artă populară. Este şi evenimentul acesta tot la a III-a ediţie pentru că noi în fiecare vară, de 8 ani de zile, în perioada 1-10 iulie organizăm o tabără de cercetare etnofolclorică, „Constantin Brăiloiu” i-am spus noi, în care încercăm să radiografiem tot ceea ce este tradiţie culturală încă viabilă, încă practicabilă la nivelul judeţului. Anul acesta membrii taberei au fost pe Valea Gilortului, de la Albeni până spre Turburea, Vladimir. Acest prim modul se apropie de finalizare; suntem undeva la nivel de aproximativ 50 de localităţi de reşedinţă şi localităţi componente. Sperăm ca într-un an, maxim 2 ani de zile, să reuşim să facem tot judeţul Gorj, moment în care se va face o evaluare finală a taberei, vom vedea ce mai există, ce se mai practică şi după aceasta cei care vor veni după noi să încerce să intre într-o cercetare de profunzime, evident făcută tot la nivel profesionist”, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. Tot ieri a fost lansată şi monografia localităţii Glogova. „Astăzi avem bucuria să lansăm monografia localităţii Glogova, o localitate absolut superbă. Alături de mine se află autorul acestei monografii, Ilie Paraschiv. Credeţi-mă că este o monografie deosebită. Ceea ce a reuşit să facă domnia sa, dincolo de activitate zilnică, normală, dincolo de cariera domniei sale, ceea ce a reuşit să facă întorcându-se spre documente, întorcându-se spre obiceiurile şi tradiţiile zonei, spre istoria şi spre prezentul acestei localităţi, este un lucru cu totul şi cu totul deosebit”, a mai spus Ion Cepoi.

    Al. Doru Şerban, în memoria tuturor

    Ziua de ieri a fost una plină de surpriza. Sub cupola aceleiaşi manifestări culturale s-a acordat şi premiul „Al. Doru Şerban”, un eveniment devenit deja tradiţie. „Acum doi ani de zile, Centrul nostru a instituit un premiu special în memoria lui Alexandru Doru Şerban, un premiu special care în fiecare an este acordat unei personalităţi care are contribuţii deosebite în conservarea memoriei culturale a locului în care trăieşte, există, munceşte. Anul acesta, acest premiu special pentru contribuţii deosebite la conservarea memoriei culturale a localităţii Glogova se acordă domnului Ilie Paraschiv”, a mai spus Ion Cepoi, în cadrul evenimentului de ieri. Acţiunea culturală de ieri va avea continuitate şi în anii ce vor veni, pentru a marca valorile Gorjului, valori care nu trebuie să moară niciodată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: