spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialFemeile rome, ajutate să se integreze pe piaţa muncii

    Femeile rome, ajutate să se integreze pe piaţa muncii

    Femeile rome au dreptul la integrare în societatea, dar cel mai important au dreptul la un loc de muncă. Dreptul acesta, ca de altfel alte drepturi fundamentale le poate mai târziu rezerva o viaţă mai bună, o interacţiune mai bună cu societatea în care trăiesc. Pe această premisă a mers şi Primăria municipiului Târgu-Jiu, care a derulat în perioada iulie-august anul în curs, cursuri de formare pentru profesia de mediator social. În acest curs au fost atestaţi un număr de şase mediatori sociali, pentru etnia romă, persoane care timp de 11 luni vor practica această profesie în cadrul Centrului de Incluziune Târgu-Jiu.

    În cadrul unei conferinţe de presă, moderatorul acestui program, Corina Şuţă a prezentat etapele şi paşii făcuţi, până în acest moment cu privire la proiectul BARRABARRIPEN-un model inter-regional de incluziune destinat femeilor rome ”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6: „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.2: „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”. Astfel că, în lunile septembrie-octombrie, mediatorii romi pentru etnia romă vor recruta 120 de femei rome, inactive profesional pe care le vor convinge de necesitatea unei calificări şi a unui loc de muncă. Prezent la conferinţa de presă, unul dintre mediatorii sociali, Gheorghe Baldovin, rom originar din cartierul Obreja, a descris pe larg ceea ce înseamnă acest proiect şi cât de mult contează pentru femeile rome şansa unui loc de muncă „Cursul a fost destul de greu la început, dar s-a dovedit a fi un curs extraordinar de bun. Acolo, de unde vin eu sunt multe nevoi. Trăiesc în acest cartier şi ştiu ce se întâmplă. În cartierele de romi, în aceste comunităţi trăiesc oameni cu principii mai vechi, care s-au format de-a lungul timpului, potrivit cărora femeile trebuie să stea acasă. 90% dintre femeile de la noi nu au loc de muncă. Acest curs ne-a deschis ochii. Am o datorie morală faţă de oamenii din comunitatea în care trăiesc”, a spus Gheorghe Baldovin.

    Mediatori sociali, aleşi „pe sprânceană”

    Viitorii mediatori sociali de etnie rromă au învăţat cum să-şi valorifice competenţele şi abilităţile în vederea integrării pe piaţa muncii a 120 de femei rrome inactive profesional. De menţionat este faptul că acţiunile din cadrul proiectului au constat în organizarea a cinci workshopuri urmărind următoarele teme: Dezvoltare personală, identitate şi planning personal, Dezvoltare şi participare comunitară, Competenţe antreprenori ale, Educaţie, Comunicare şi integrare susţinute de experţii din cadrul echipei de implementare. Cursurile s-au derulat în perioada 01.04.2011-30.05.2011 iar în cadrul acestora au avut loc mai multe tipuri de activităţi: identificarea nevoilor specifice fiecărui modul, aplicare de instrumente de lucru specifice, activităţi de învăţare individuale şi de grup, focus-grupuri, jocuri de rol, dezbateri, prezentări de situaţii problemă şi valorificarea experienţei personale şi profesionale a fiecăruia dintre participanţi. Potrivit organizatorilor acestor cursuri, viitorii mediatori sociali au parcurs mai mulţi paşi evolutivi, care vor releva adevăratul potenţial al fiecăruia dintre ei, ajutându-i să îşi identifice propriile abilităţi şi competenţe. Următoarea etapă a proiectului a vizat acreditarea unui curs de formare de mediator social conform standardelor Consiliului Naţional de Formarea Profesională a Adulţilor. Cei 6 mediatori sociali, timp de 11 luni vor practica aceasta profesie în cadrul Centrului de Incluziune şi al Primariei Târgu-Jiu.

    120 de femei rome vor fi consiliate

    Pe tot parcursul programului „de incluziune”, femeile rome vor fi consultate cu privire la toate probleme, legate, bineînţeles de integrarea lor în societate, dar şi pe piaţa muncii. Cele 120 femei vor fi selectate iar mediatorii sociali le vor oferi sprijin social: recrutare, motivare, acte, respectarea drepturilor, soluţii de sprijin în vederea motivarii prezenţei la cursurile de de calificare şi angajării, menţinerii locului de muncă, informare şi consultanţă. În luna decembrie se vor acredita cele cinci programe de calificare de care vor beneficia cele 120 de femei rome slectate, programe ce vor cuprinde 150 de ore de pregătire/cursant de specialitate. Ulterior, o parte dintre acestea vor fi integrate pe piaţa muncii, firmele angajatoare vor primi subvenţii pentru fiecare femeie pe care o vor angaja. La nivelul judeţului Gorj, un numar de 25 de manageri de firmă vor beneficia de cursuri de interculturalitate având ca scop schimbarea mentalităţii angajatorilor faţă de persoanele de etnie romă, se vor întocmi parteneriate de practică între manageri şi centrele de incluziune. Tot ca urmare a acestui program se va înfiinţa un centru de incluziune socială (CIS) ce va avea ca scop consilierea şi oferirea de informaţii şi sprijin pentru realizarea de planuri individualizate pentru femeile rrome, identificarea unor soluţii, împreună cu autorităţile, pentru dificultăţile cu care se confruntă femeile din etnia rromă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: