spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFermier de succes în scaunul cu rotile

    Fermier de succes în scaunul cu rotile

    Neluţu Trandafir, în vârstă de 52 de ani, a reușit să pună pe picioare o fermă de toată frumusețea în localitatea natală Baia de Aramă, cu toate că de 28 de ani este imobilizat în scaunul cu rotile. Acesta se mândrește cu o fermă cu aproximativ 100 de capete de capre, oi şi miei, la care se adaugă peste zece porci şi zeci de păsări. Toată familia munceşte în gospodărie, la creşterea animalelor. Neluțu Trandafir are domiciliul în Târgu Jiu și a devenit cunoscut prin dragostea sa pentru muzica populară, el fiind un cunoscut interpret de folclor.

    „Port în suflet dragostea pentru animale“

    Neluţu Trandafir a povestit că a crescut alături de animale de mic copil și înființarea unei ferme a fost visul său: „Port în suflet dragostea pentru animale din copilărie, pentru că am crescut în acest fel. Nu m-aş putea lipsi vreodată de ele. La capre nu o să renunţ vreodată. Am plecat de la cinci capre şi pe parcurs am sporit numărul de capete, astfel încât am ajuns la un efectiv de 40 de animale. Cu timpul, intenţionez să reduc efectivul la 30 de capete, dar să compensez printr-o calitate mai bună a animalelor şi productivitate mai crescută“.

    Crește patru rase de capre

    Neluțu Trandafir deține în ferma patru rase de capre, de la cele de carne până la cele de lapte. „Având în vedere că este un animal care nu are nevoie de condiţii speciale pentru creştere, iar, dacă îngrijirea este corespunzătoare, randamentul este foarte bun. Mă ocupasem şi înainte de creşterea animalelor şi am crescut alături de ele de mic copil, astfel că am experienţă în domeniul zootehnic. Creşterea lor, implică tratamente şi vaccinuri care sunt inevitabile. La mine în curte nu am vreun animal nevaccinat. Am patru rase de capră: Saanen, care predomină, anglo nubiene, alpin franceză şi carpatine. Carpatinele noastre sunt atât de carne, cât şi de lapte, anglo nubiana este o rasă mixtă, iar Saanen este doar pentru lapte. Au o constituţie mai atletică şi este denumită «Holsteinul caprelor», pentru că au o productivitate mare de lapte“, spune Neluţu Trandafir.

    Animalele din fermă, supravegheate video

    Ferma lui Neluţu Trandafir, dar și locuința sunt monitorizate printr-un sistem de supraveghere video. Camerele sunt montate inclusiv în grajdurile animalelor. Neluţu Trandafir poate oricând să vadă ce fac animalele sale pentru că poate avea acces la imagini prin intermediul internetului. „Am instalat acest sistem să văd când rămân fără mâncare şi apă, atunci când eu sunt plecat de acasă. Am instalat cinci camere, la început, şi acum sunt 12 camere de supraveghere. Văd tot prin intermediul camerelor. Nu am pus camerele de teama hoţilor, ci pentru animale. Sunt montate camere în toată gospodăria, inclusiv interiorul grajdului. Văd inclusiv şi noaptea văd, pentru că are sistem infraroşu. Imaginile rămân stocate timp de patru luni“, ne povestește Neluțu Trandafir.

    Ferma, sursă pentru alimentația familiei

    Ferma reprezintă sura principală de alimentație pentru familia lui Neluțu Trandafir. În plus, familia reușește să își suplimenteze veniturile în urma valorificării produselor: „Cererea este foarte mare, dar, în primul rând dorim să asigură necesarul familiei, iar surplusul îl valorificăm. Mi-am dorit, în primul rând, să consumăm produse ecologice din propria gospodărie. Am făcut foarte multe cure naturiste cu diferite produse, iar acum, în perioada de lactaţie, toată familia este în cură cu lapte de capră. Nu există vreun membru al familiei care să nu-şi bea în fiecare dimineaţă şi seara jumătatea de litru de lapte. Avem clienţi fideli care ne caută şi cumpără direct de acasă. Nu pierdem nimic de la capre. Inclusiv bălegarul îl duc la livada mea de pomi fructiferi şi le mai dau şi consătenilor mei care au nevoie“, a precizat fermierul aflat în scaunul cu rotile.

    Toată familia muncește la fermă

    Toată familia lui Neluțu Trandafir participă la creşterea animalelor. „Este destul de greu, dar munca fizică este depusă de cei din familie: soţia mea, cele două fiice, mama mea şi prietenii care mă mai ajută. Daria, fiica cea mică, se implică foarte mult în tot ce ţine de curăţenie şi furajare. Mă bucur că-i plac animalele. Le-a pus la toate nume şi stă de vorbă cu ele. Este nevoie de implicare permanentă în această activitate“, ne povesteşte Neluţu Trandafir. Pentru a putea avea grijă de animale, Neluţu Trandafir a fost nevoit să renunţe la multe dintre spectacolele la care era chemat să participe. „Nu puteam să mă împart între cariera muzicală şi fermă, aşa că am renunţat să mai particip la toate spectacole. Onorez doar invitaţiile la evenimente, cum ar fi nunţi sau botezuri“, ne povesteşte Neluţu Trandafir.

    Accidentul care l-a ţintuit în scaunul cu rotile

    Neluţu Trandafir a suferit un teribil accident de circulaţie la vârsta de 24 ani, pe când lucra ca şofer profesionist şi circula pe ruta Motru – Târgu Jiu. Se afla la volanul unui autocamion și a evitat impactul cu trei copii aflaţi la săniuş. A intrat cu maşina într-un stâlp electric de înaltă tensiune, care i-a fracturat coloana vertebrală. A urmat aproape un an de tratamente şi şedinţe de recuperare prin spitalele din Craiova, Bucureşti, Târgu Jiu şi Arad, dar verdictul medicilor a fost crunt: îşi va petrece restul vieţii în scaunul cu rotile. Înainte de accident, Neluţu Trandafir colabora cu Ansamblul „Doina Gorjului“. Nu a renunţat la cântat nici după ce a ajuns ţintuit în scaunul cu rotile.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: