spot_img
11.1 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFetiță cu autism, recuperare în Mexic cu ajutorul delfinilor. A început să...

    Fetiță cu autism, recuperare în Mexic cu ajutorul delfinilor. A început să spună primele cuvinte

    Elena Dobroiu, în vârstă de 39 de ani, din localitatea Bâlteni, și-a dus fetița, care suferă de autism, la un centru din Mexic, unde se desfășoară terapia cu delfini. Gorjeanca a fost de două ori până acum cu Anastasia, în vârstă de șapte ani, iar rezultatele sunt remarcabile. Mai mult decât atât, pentru a putea suporta costurile, Elena a lucrat ca voluntar în cadrul centrului de recuperare din localitatea mexicană Leon.

    Prima dată au ajuns aici în anul 2016. Ca să ajungă în Mexic, Elena a fost nevoită să facă un împrumut bancar. S-a remarcat prin faptul că este comunicativă și, astfel, a fost solicitată să acorde o serie de interviuri, lucru care i-a adus mai multe ședințe gratuite. „Am citit foarte mult despre această terapie alternativă care acționează la nivelul întregului organism. Eu am considerat că este cea mai bună soluție pentru fata mea și nu m-am înșelat. Când ne-am întors, am fost cu fetița la o doamnă medic din București, care ne-a recomandat să urmăm în continuare ședințele de recuperare de acest fel“, ne spune Elena.

    „Mexicanii sunt niște oameni extrem de primitori“

    Înainte de a pleca în Mexic, câteva analize ale Anastasiei nu erau în parametrii normali. În urma terapiei cu delfini, situația s-a îmbunătățit. „Analizele fetiței au ieșit proaste, dar, după prima vizită acolo, valorile s-au modificat au fost în parametrii normali. Mai târziu, am descoperit un marker tumoral crescut pe tiroidă și TSH crescut. După 20 de ședințe cu delfini, TSH a fost din nou în parametri normali. Am făcut un credit bancar pentru a merge la delfinoterapie. Am plecat pe 15 aprilie și ne-am întors pe 15 iunie. La dus a fost foarte greu, dar la întoarcere nu a avut niciun fel de probleme. Mexicanii sunt niște oameni extrem de primitori, de călduroși și de dornici să ajute. Am închiriat o casă cu 150 de euro pe lună“, ne relatează gorjeanca.

    Elena ne poveste cum se desfășura o ședință: „Terapia dura 15 minute, timp în care copilul stătea culcat pe spate, în apă sau pe platformă. Delfinul era ghidat de către antrenori să vină lângă capul copilului, iar de acolo se transmiteau acele unde care ajung în tot organismul. Delfinii erau foarte cuminți. La un interval de 3-4 minute se desprindeau pentru câteva secunde de copil ca să-și ia hrana și se întorceau. La prima vizită la clinica din Leon am făcut în jur de 40-45 de minute de delfinoterapie. Am avut noroc să avem un terapeut sufletist, care de fiecare dată când trebuia să se acorde un interviu la televiziune ne chema ca să beneficiem de ședință gratuită. Au fost mai multe situații de felul acesta. Pentru că am avut un număr mai mare de ședințe, costul s-a redus S-a simțit o îmbunătățire și din punct de vedere al analizelor, comportamental, dar și în privința achizițiilor, care au fost pierdute, apoi, pentru că eu m-am întors la serviciu“.

    Fetița a început să rostească mai multe cuvinte

    Elena a mers din nou la centrul de recuperare din Leon în anul 2018. A fost acceptată ca voluntar și asta însemnat o reducere semnificativă a costurilor. Au stat în Mexic timp de trei luni. „Am început discuțiile cu fostul terapeut pentru a deveni voluntar și a rămas doar să fiu acceptată. Am plecat pe 30 august și ne-am întors la începutul lunii decembrie. Am lucrat atât cu fetița mea, dar i-am lăsat și pe alți terapeuți să lucreze cu ea, pentru că doream să interacționeze și cu alte persoane. Lucram cu grupuri de copii care veneau pe o perioadă de 5-6 zile sau mai mult. Intram cu copiii în apă. Aveam grijă să fie liniștiți. Erau copiii cărora le plăcea să le cânți, altora cărora le vorbeam. Stăteam de vorbă ei pentru ca cele 15 minute să treacă într-un mod cât mai plăcut. Anul trecut, când am fost voluntar, la clinică au venit în grup organizat doar familii din Mexic. Am fost anunțată că a venit și un Pentru mine, ca voluntar, costurile s-au redus semnificativ și am ajuns să achit 160 de lei pe ședință“, ne spune Elena.

    A început să spună „mama“

    Terapia cu delfini a avut rezultate încurajatoare. Fetița, care până atunci nu vorbea, a început să spună „mama“ și câteva cuvinte în limba spaniolă, iar toate analizele au fost în parametrii normali. „După ședința de anul trecut, fetița a început să-mi spună mama, cai și rostește câteva cuvinte în spaniolă. Valoarea TSH este mai multe decât o reușiă, pentru că a intrat în parametrii normali fără medicamente“, ne explică Elena Dobroiu.

    „Oamenii din rândurile din fața s-au dat la o parte“

    Elena Dobroiu spune că mexicanii sunt extrem de binevoitori cu persoanele cu dizabilități: „Mexicanii sunt foarte deschiși. La intrare în centru există un complex de piscine, iar la intrare lucrează o persoană cu dizabilități, care are picioarele amputate. Acolo când face copilul o criză, nu se uită nimeni ciudat la tine sau nu te critică, ci vin și te întreabă dacă te pot ajuta cu ceva. În anul 2017, am fost la un concert și după o oră și jumătate a început să aplaude și să strige, iar persoanele care stăteau în fața mea s-au întors și m-au privit, iar eu le-am spus că are autism și atunci am fost șocată de reacția lor: în loc să critice să face zgomot, oamenii din rândurile din fața s-au dat la o parte ca Anastasia să vadă mai vine scena. A însemnat enorm acest lucru“. Elena vrea să ajungă și în acest an cu fetița și încearcă să obțină fondurile necesare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: