spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăSocialFiecare toamnă cu …cămara ei

    Fiecare toamnă cu …cămara ei

    Una din priorităţile toamnei este aprovizionarea cămării de toamnă. Cel mai bine ştiu acest lucru, gospodinele care şi-au făcut listele şi au început cumpărăturile. Roşiile, gosoşarii şi vinetele sunt primele ochite, dar şi varza sau castraveţii fac cu ochiul pentru conservat. Marfa este din belşug, păcat că banii sunt puţini pentru a face din fiecare cămară, o adevărată expoziţie gastronomică.

    Cele mai harnice gorjence iau pe rând pregătirile şi acordă timp şi calcule pentru fiecare capitol bifat pe lista priorităţilor de toamnă. Zacusca este prima pentru unii, în timp ce pusul castraveţilor nu poate aştepta pentru alţii. Veniturile decid, însă, cât de bogată poate fi cămara în care este loc pentru de toate, zarzavaturi, zaguşti, tocane, murături şi fireşte, compoturi şi gemuri, pe alese. Printre tarabe, simţurile parcă revin la viaţă. Încă de la intrarea în piaţă, nu poţi rata gospodinele cu sacoşele în mâini şi cu ochii aţintiţi la tarabele viu colorate în roşu, galben şi verde, împrumutând din tabloul belşugului de toamnă. „Nu ne grăbim acum la cumpărături, dar am luat câte ceva pentru cramă, cum spuneţi dvs. Mai aşteptăm să scadă preţurile, dacă vor scădea, dar vom pune câte ceva la borcan pentru la iarnă, aşa după cum putem. Produse sunt, nu zicem nu, dar dacă am avea şi bani…”, a declarat o gorjeancă. „Am făcut gogoşarii, acum mă uit pentru pus de castraveţi, pentru că au preţ bun, 2 lei/kg, sunt aceşti conişori. Cam atâta anul ăsta, roşiile nu au fost deloc în regulă, nu sunt de calitate. E drept a şi plouat, dar nu are rost să mai cumpăr. Câteva fructe pentru compoturi şi gemuri mai încolo şi cam asta e cămara anul acesta”, a declarat o altă cumpărătoare.

    Graba strică treaba. Crama se face cu …răbdare

    Nu toţi gorjenii se grăbesc de pe acum la aprovizionarea cămării de toamnă, pentru că mai au timp să pună castraveţi la murat, varză şi gogoşari la borcan, prepararea conservelor, fiind o prioritate, dar adaptată după timp şi buget. Cum banii nu mai ajung pentru toate necesităţile, sunt printre gospodine destule care au mai renunţat la unele cheltuieli cu cămara de toamnă. Altele care au avut grădină, spun că ploile le-au distrus recoltele, au renunţat la investiţia care se transformă de la un an la altul mai mult în pagubă. Nu au renunţat la cămara de toamnă, dar preferă să cumpere acum ceea ce puneau ei singuri în pământ. „Am avut grădină, dar dacă nu stai de ele, să le stropeşti, iar dacă mai şi plouă, se duce totul. Dacă nu plouă trebuie să uzi, plăteşti curent şi uite aşa, nu se merită investiţia. Mai bine cumpăr ce am nevoie, şi pun la cramă”, a concluzionat o gorjeancă. Producătorii spun că de-abia au început aprovizionările gorjenilor, au speranţe să creadă că vor avea vânzare. Profitul este însă altă poveste. „Se vând acum bine castraveţii aştia de s-au făcut proaspăt, conişori le zicem. Şi gogoşarul se caută, ardeiul, dar vindem cât să ne ţinem de pe o zi pe alta. Avem cheltuieli şi noi, nu mai facem profit demult, dar ce să şi facem?!”, a mai adăugat un vânzător.

    O cramă de toamnă, ca după buget

    Un tablou viu colorat în culorile toamnei are toate şansele să fie cât se poate de înmiresmat. Un drum la piaţă făcut de gospodine în aceste zile este un bun prilej pentru a testa măcar marfa, dacă nu a umple coşul cu fructele şi legumele necesare pentru la iarnă- mai rămâne ca şi prin buzunare, gorjenii să găsească bani, atât cât să se bucure la iarnă de proviziile unei crame dacă nu îmbelşugate, măcar variate. Iarna este întotdeauna lungă, dar trece mai uşor cu… răsfăţuri culinare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: