spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialFurtunile au distrus culturile de căpșuni

    Furtunile au distrus culturile de căpșuni

    Culturi de mii de euro distruse şi refuzul firmelor de asigurări de a le asigura afacerile, cu asta se confruntă producătorii de căpşuni din comuna Polovragi. Oamenii au avut parte anul acesta numai de necazuri din cauza naturii care s-a dezlănţuit, ieşind astfel cu pierderi de mii de euro.

    Producătorii de căpşuni din comuna Polovragi au înregistrat în acest an pagube de mii de euro din cauza naturii care s-a dezlănţuit. Aşa se face că mai mult de jumătate din culturile de căpşuni s-au dus pe Apa Sâmbetei. Deşi au încercat să-şi asigure afacerea, firmele de asigurări nici nu vor să audă de zona Polovragi. Localnicii sunt nemulţumiţi din acest motiv, pentru că spun ei nu au nici o garanţie că banii băgaţi în răsaduri şi muncă îi vor mai scoate la final de campanie: ,,Am încercat să ne asigurăm investiția făcută aici și nici o firmă de asigurări nu s-a arătat interesată să vină să încheiem asigurare. Așa am pierdut mai mult de 15.000 de euro, bani investiți în afacerea începută aici. Am investit bani în solarii unde am cultivat căpșuni, dar o furtună mi-a distrus tot în cinci minute”, a spus unul dintre cultivatorii de căpșuni din Polovragi, care a înregistrat anul acesta pagube de câteva zeci de mii de euro. Unii mai îndrăzneţi au renunţat la Capitală pentru a cultiva căpşuni la Polovragi. Deşi i-a fost distrusă investiţia de cel puţin 15.000 de euro, femeia nu şi-a pierdut speranţa, pentru că spune ea, are un soi de căpşuni care dau rod până în luna decembrie: ,,Am un soi de căpșune care se repune pe rod și așa vând căpșuni până în decembrie. Eu am plecat din capitală cu familia să vin aici să mă apuc de afacere, dar fără muncă nu faci nimic. Am pierdut mai mult de jumătate din culturi anul acesta din cauza vremii, dar o iau de la capăt”, a spus o localnică mai optimistă. Alţi localnici se chinuie să adune ultima recoltă de anul acesta, pe care o vând en-gross, doar pentru a mai scoate ceva bani din producţia rămasă. Pentru a pătrunde în hipermarket-uri, câţiva localnici vor să înfiinţeze o asociaţie, pentru că spun ei doar aşa vor putea ajunge să vândă în lanţurile întinse din toată ţara. ,,Vrem să pătrundem prin lanțurile de hipermarket-uri din țară, dar pentru asta trebuie să fim mai mulți să ne unim într-o asociație și trebuie să avem un anumit soi de căpșune. Ne-am hotărât câțiva de aici să ne unim forțele și să ajungem acolo unde ne dorim”, a spus un alt localnic.

    Nu mai e ce-a fost!

    Reprezentanţii Primăriei comunei Polovragi spun că recolta din acest an a fost una slabă, din cauza grindinei care a distrus în mare parte culturile oamenilor: ,,Vremea capricioasă le-a distrus anul acesta jumătate din recolte. Oamenii sunt nemulțumiți de firmele de asigurări care nu vor să încheie asigurări aici pentru că zona este defavorizată. Cultivarea căpșunelor este o tradiție aici la noi și oamenii o continuă și astăzi”, a declarat Constantin Ţârlea, viceprimar al comunei Polovragi. Majoritatea cultivatorilor de căpşuni din comuna Polovragi preferă să-şi vândă recoltele en-gross, decât să meargă cu ele la piaţă, pentru că fiind marfă perisabilă ar ieşi numai pe pierdere.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: